Trekkspillets gleder

To musikanter med torader og fiolin, antakelig Askim-distriktet, ca. 1910-20. Foto: Augusta Kolstad / Østfold fylkes billedarkiv.

Tyskeren Christian Friedrich Buschmann konstruerte det første trekkspillet ca. 1829. En- og torader, som er de eldste modellene, var vekseltonige, det vil si at samme knapp gir forskjellig tone ettersom belgen dras eller presses, også kalt durspill. Større trekkspill er liketonige, det vil si hver knapp gir én tone om belgen dras eller trekkes.

St. Hansfeiring på Løvøya, Aspern i Aremark, ca. 1921. Spillemenn med torader og trekkspill i front, uten musikk ingen fest. Fotograf ukjent.
St. Hansfeiring på Løvøya, Aspern i Aremark, ca. 1921. Musikant i bakerste båt til venstre. Fotograf ukjent.
Spillemenn på tunet på Vestre Hauge i Rolvsøy, Fredrikstad ca. 1920. Fra venstre: Ole Johnsen Hauge, og Johan, svensk gårdsgutt, som trakterte trekkspillet. Felespiller til høyre er ukjent. Fotograf ukjent.
Tre barske musikanter med fiolin, torader og trekkspill et sted i Østfold. Fotograf ukjent.
I denne musikkforretninga, A/S Fredrikstad Musikhandel, kunne du få kjøpt trekkspill, ca. 1910. Fotograf ukjent.
Denne kvartetten på scenen spilt nok opp til dans, og trekkspillet var en selvskreven del av besetninga, Fredrikstad Skotøyarbeideres forening feirer 40-års jubileum i 1947. Foto: G. L. Sollem / Østfold fylkes billedarkiv. (utsnitt)

Trekkspillet blei etter hvert populært i hele Europa, samt i Argentina og USA. I trekkspillets tidligste år var det velsett i de parisiske stuer, også kvinner trakterte instrumentet. Likevel var gata trekkspillets rette element og fikk etter hvert skrå blikk fra såkalt seriøse instrumentalister og musikkelskere. Det var arbeiderklassen som tok trekkspillet til sitt hjerte. Fantes det en danseplatting av tre, en vei eller ei bru, så kunne man møtes til dansefest med trekkspillmusikk til.

Fra 1900 til annen verdenskrig ble det lagd hundrevis av valser, mazurkaer, polkaer, tangoer og foxtrots av store skapende kunstnere, som både komponerte og var utøvere på trekkspill. Selv om dette var musikk å danse til, var det i høyeste grad musikalske verk i ordets beste forstand.

Forskjellige trekkspillmodeller

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to