
Et lite kjøkken
Fra 1960-tallet og framover gjorde velstandsøkning og globalisering av verdens matmarkeder at mengden og utvalget av mat i Norge endra seg. Importert mat ble billigere. Det ble mer vanlig å spise på restaurant.
En av de nye restaurantene som dukka opp var legendariske La P’tite Cuisine på Frogner i Oslo. Norsk Folkemuseum er så heldige å ha fått noen gjenstander fra dette «lille kjøkkenet» i sine samlinger.
Ben Joseph
Niels Manuel Jacquesson titulerte seg også (Nils) Ben Joseph, Benyoucef, Busy Ben eller Ben Youcéf Jaquesson. Han ble født i 1928, i Algerie, som den gang var en fransk koloni.
Det er mye vi ikke helt vet om Ben Josephs bakgrunn. I de mange kortere og lengre intervjuene han ga med norsk media yndet han å fortelle at han var «sønn av en beduin», og at han var «født blant skorpioner og hyener i ørkenen Sahara». Så vidt vi vet, kom Ben Joseph til Frankrike i forkant av andre verdenskrig, altså i tenårene. Vi vet dessuten at han tilbragte noe tid i USA, og i noe tid i Sverige. En av de første jobbene i Norge var antageligvis på et hotell på Geilo. I 1958 gifta han seg med Ragnhild Else Søvik.
I tillegg til jobbene på kjøkken, reiste Ben Joseph i perioder Norge rundt som selger av kjøkkenutstyr, som kokk og med matlagingskurs. I 1960 kunne for eksempel forretningen Ole Moe reklamere om at lørdag 26. desember ville «den franske mesterkokk Ben Josef» demonstrere «gamle og nye modeller i franske råkost-kverner for små og store kjøkken». Slike demonstrasjoner var vanlig – og effektiv – salgsmetode i tida, og Ben Joseph var den fødte selger.
La P'tite Cuisine
Først og fremst husker ettertida Ben Joseph som mannen bak den eksotiske, franske og fargerike restauranten La P'tite Cuisine i Oslo. Den åpna i 1963 og holdt stand helt til 1991. I samtida ble den framstilt som noe unikt i norsk sammenheng. Den ble et kjendissted der folk fra underholdningsbransjen vanket – og Ben Joseph ble selv en kjent figur i byen og nasjonalt. Samtidig gjorde han sitt ytterste for å også få alminnelige mennesker til å føle seg velkomne.
Ifølge Ben Joseph selv var dette den første restauranten i Norge som hadde retter som snegler, froskelår og blekksprut på menyen!
La P'tite Cuisine var et bidrag til det som ble den nyrike nasjonens utelivstradisjoner, restaurantoppsving og stolthet over kulinariske nyvinninger. Det går en tråd fra La P’tite Cuisine til michelinstjernene vi nå smykker oss med i Norge i dag. Det er mange grunner til å feire Ben Josephs bidrag til norsk mathistorie. Med restauranten sin, men også med sin store personlighet og evne til å begeistre, satte han spor i norsk matkultur for alltid.
Kilder
Andenæs, Ivar 1968. "Født i Sahara, vokst opp i Paris, og har spesiell tilknytning til Måløy". Fjordenes Tidende, mandag 8. april 1968.
Bugge, Anniken Bahr 2019. Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere. Mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid. Cappellen Damm.
Christianssands Tidende, lørdag 26. november 1960.
Krogstad, Anne 2007. En stillferdig revolusjon i matveien : etniske minoriteter og kulinarisk entreprenørskap. ISF Rapport 2002:7.
Telen, mandag 8. desember 1958.
VG 1968. "Ben Youcef’s blekksprut begeistrer svenskene". Lørdag 16. november 1968.
Gjenstander i Norsk Folkemuseums samling
Norsk Folkemuseum er så heldige å ha fått gjenstander fra Ben Josephs familie: dekketøy og menyer, i tillegg til reklamemateriell i Ben Josephs karakteristiske stil.