
En god kopp kaffe
Vi er mange som ikke kommer helt i gang om morgenen før vi har fått oss en kopp kaffe. Men det er ikke bare på morningen kaffen smaker godt. Å sette seg ned for en kaffeprat er noe mange liker.
På museet har vi flere gjenstander som viser at slik har det vært en stund.
Kjent og kjært i mange år
Nordmenn kjente til kaffedrikken på 1600-tallet, men ble tatt i alminnelig bruk på 1800-tallet. Fra midten av 1800-tallet og utover var drikken blitt en vanlig drikk i de fleste husholdninger. For hitterværinger – og andre i utkant-Norge ble kaffedrikken populær. Den kunne serveres og nytes ved alle anledninger og var tilgjengelig hos den lokale handelsmannen.
Elektrisk kaffekvern
Bønnene ble levert sekkvis eller i poser hos handelsmennene rundt omkring på de ulike handelsstedene. Vi har kaffekvern fra handelsmannen på Monsøya i Kvenvær. Her tømte handelsfolkene kaffebønnene i beholderen, så kunne kundene bestille etter ønske og økonomi. Deretter ble kaffen malt og pakket i lufttette poser. Da beholdt man den gode aromaen fra maleprosessen.
Selvgjort er velgjort
Tidligere var det vanlig å kjøpe bønner for å male kaffen selv. Da hadde man fersk kaffe til enhver anledning.
Kaffen skulle ikke kokes, den skulle trekke. Til hverdags kunne nok gruten bli kokt flere ganger. Kaffen kostet penger, og kontanter var det dårlig med.
Når gjester kom på besøk var skikken var å spørre om de ville ha en kaffekopp. Da ble gruten tømt ut og nye bønner malt. Det skulle tatt seg ut å servere dårlig kaffe!
Kaffelars
Selv om metodene har endret seg med tiden, er det attid hyggelig med en kaffekopp - enten den er laget på gamlemåten eller på moderne vis.
Her er en god dammel kaffelars fra museets samling. Sikkert mang en god prat den har vært vitne til!