Jonsknuten og sølvgruvene på Kongsberg
Dagstur til Jonsknuten, lokalt kjent som Knuten, ved Kongsberg, søndag 10. september 1967. Vi brukte for det meste merkede stier, men også eldgamle gruveveier. En og annen skogsbilvei også. I dette området var det Kongsberg sølvverk som hadde sin «gullalder» på 1700- og 1800-tallet. Kan man si at et sølvverk har (eller kan ha) sin gullalder? Utvinning av sølv pågikk helt frem til nedleggelsen i 1957.
Flott turterreng, mange gode utsiktspunkter. Spesielt fra Jonsknuten. Området rundt toppen på nord-, vest- og sørsiden er senere blitt Barmen naturreservat, opprettet i 2005. Det er mange interessante kulturminner i området. Tungt terreng, med lange og bratte stigninger og fall. Ikke egnet for sykkelturer, men det visste vi på forhånd. Fjernsynstårnet Jonsknuten, bygget 1960-61, har vært en av hovedsenderne for radio- og TV-kommunikasjon, pluss en del annet. Ligger 904 meter over havet på Kartverkets elektroniske kart, 902 meter på det gamle papirkartet. Må ha lagt på seg litt ser det ut til. Jonsknutens velkjente tårnprofil er synlig fra flere deler av fylkene Buskerud og Telemark. Det kan også sees fra Tryvannshøyden i Oslo – i klarvær.
I 1967 var det fremdeles lokaltog som stoppet ved Meheia og Saggrenda stasjoner, gunstige start- og sluttpunkter for tur til Jonsknuten. Dessverre passet ikke togtidene for oss, så vi tok buss fra Kongsberg til Meheia og tilbake fra Saggrenda til Kongsberg. Meheia befinner seg 331 meter over havet, nær Sørlandsbanens høyeste punkt på 414 meter (332).