Ved Furumoen ved riksgrensen mellom Norge og Sverige, mens det ennå var venstrekjøring i Sverige
Ved Furumoen ved riksgrensen mellom Norge og Sverige, mens det ennå var venstrekjøring i Sverige Berntsen, Ulf Arne / Norsk Jernbanemuseum

Sykkeltur på grensen da Sverige endret til høyrekjøring

En sykkeltur i grensestrøk til Charlottenberg og tilbake til Åbogen stasjon på Kongsvingerbanen søndag 27. august 1967. Det var en knapp uke før svenskene begynte å kjøre på «riktig» side av veien. Jeg ville bare oppleve å sykle noen mil på venstre side – fullt lovlig. Det gikk helt greit. Litt uvant kanskje.

Overgangen skjedde nokså knirkefritt, men så drev svenske myndigheter en intens kampanje for «Dagen H» - i flere uker før omleggingen. Det sies at forvirring høyre/venstrekjøring kun forårsaket en eneste trafikkulykke i Sverige. Imponerende. Det var en norsk bilfører som ikke hadde oppfattet at høyrekjøring nå var innført i Sverige. Tross god og grundig skilting ved grenseovergangene.

Gjerrig på film – som vanlig. Ikke visste jeg noe om Facebook og andre sosiale medier heller. Det var vel å betrakte som science fiction den gangen – i 1967. Jeg syklet på bygdevei (grus) inn i «de dype skoger» til Mangen og Vestmarka. Forbi tidligere Skillingfors stasjon og diverse småveier til Charlottenberg. For å spare penger syklet jeg forbi Eda og inn i Norge igjen. Tok toget fra Åbogen stasjon. Det var ennå mulig i 1967, inntil persontrafikken på strekningen ble nedlagt i 1986 (324).

Share to