main article image

Schous Bryggeri 1966 - 1980

Min periode på bryggeriet i transportavdelingen.

Jeg opplevde Schous Bryggeri som en god arbeidsplass. På 1960 tallet var alle tre Oslo Bryggeriene separate. Schous og Frydenlund ble fusjonert i nevnte periode, senere kom også Ringnes Bryggeri med. Jeg har vært på alle tre bryggeriene til sammen 40 år. De siste årene jobbet jeg i portvakten/resepsjon på Ringnes Gjelleråsen.

Men det var Schous dette skulle handle om. Tar med lønnssystemet, som var et finurlig system som må nevnes

For rute-sjåfører var det en fast lønn pluss kolli penger og provisjon på 1% av ølsalget. Det vil si solgt du øl for kr. 50 000 på en uke så fikk du utbetalt kr. 500.- verdien ble utbetalt i form av øl-kasser (kasser med 0,7 pils), ølet gikk inn i regnskapet og pengene var dine. Som sjåfør håndterte du tusenvis av kroner hver dag.

De faste rute-sjåførene kjøpte det ølet de skulle selge videre til butikkene. Alt hadde en pris, kasse og flasker samt leveranser og retur av tomgods fra butikkene osv.. Oppgjøret med Bryggeriet var på tirsdager, et regnestykke hvor alt som hadde med ølsalg og penger å gjøre var med.

Du gjorde ditt regnskap som skulle stemme med det regnskapsavdelingen kom til, her dreide det seg om du skyldte penger eller ikke. Skyldte du penger måtte det innbetales der og da.

Den gangen var det ikke datamaskiner, så alt ble gjort manuelt på regnemaskiner som bilde viser. Øl-regninger til butikker og restauranter var håndskrevne på regningsblokk med blåpapir-kopi. Ok, det var kort fortalt. På slutten av 70 tallet satt myndigheten foten ned å forlangte nytt lønnssystem.

Schous bryggeri på DigitaltMuseum

Order this image

Share to