Eskaleringen i antall norske krigsforlis betydde at den norske handelsflåten ble redusert til omtrent halvparten av original kapasitet, målt i antall skip. På grunn av dette steg prisen på frakt til værs, og i løpet av sommeren 1917 nådde fraktratene et toppunkt. Fraktkostnaden toppet seg på 5600 prosent over prisen på frakt sammenlignet med året før krigsutbruddet. De skyhøye prisene skapte muligheter for aksjespekulasjon. Profitten på frakt var så stor at pensjonerte seilskuter ble tatt i bruk på ny, ettersom skipsbyggere ikke kunne imøtekomme rederienes etterspørsel etter nye dampskip. De trege seilskutene ble disponert til tross for at de var lette mål for tyske undervannsbåter.
Samtidig med at de fleste innbyggerne i Norge begynte å oppleve varemangel og dyrtiden som fulgte verdenskrigen, ble nyrike aksjespekulantener og rederier til nærmest over natten. Skillet mellom fattig og rik økte sterkt. Kontrasten i hverdagen var likevel størst mellom den hjemmeværende befolkningen i det nøytrale Norge på den ene siden, og sjøfolkene som ble rammet av direkte angrep på den andre siden.
Denne artikkelen er skrevet av Øyvind Martinsen, arkeologistudent ved UiB med praksisplass hos Bergens Sjøfartsmuseum, våren 2022.
Litteratur
https://www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/lV07v7/norge-som-krigsprofitoer-foer-og-naa
https://www.sjomannskirken.no/tidslinje/1917/
https://marmuseum.no/den-norske-handelsflaten-under-forste-verdenskrig
Sjøforklaringer 1914-1918, funnet hos https://www.sjohistorie.no/no
Sjøfartshistorisk årbok 2016
https://marmuseum.no/krigsseileren-svanen-ex-smart
Se samlingen vår på DigitaltMuseum: