• 00.50: det daglige livet på gården. Om arbeidsfordeling og arbeidsoppgaver i fjøset. De hadde kuer, geiter, og sauer. 03.30: om «høystabben» inne i løa. 04.30: om bruk og håndtering av mose. 05.50: bruk av «surkåpp» (den melka som ble til overs), det gav de til dyrene. 07.20: dyra på gården, de hadde 10 -12 melkekuer + kviger og kalver, 5-6 melkegeiter + noen killinger og 9-10 sauer. 08.30: om slakting og livdyr som ble sendt til Oslo. 10.50: om meieriet og kjøring av melk. Hadde kjørelag som kjørte melka til meieriet. 12.00: meieriet henta ikke melk om sommeren, så da hadde de kjørelag som gjorde det. Separerte melka og sendte fløten til meieriet. 12.30: «spannlempar». 13.10: seterflytting opp til Åsen. Tidspunkt for seterflytting var strengt. De skulle flytte 4. august, men datoen ble etter hvert flyttet frem til 20.juli. Startet kl. 4 om morgenen, melka på veien. Nøye beskrivelse over hvor de gikk. 15.45: historien om den gangen de skulle møte ungdomslaget fra Hessdalen, som ikke kom. 16.37: hvor de gikk under seterflyttinga. 18.00: årsaken til endring av datoen for seterflytting. 18.55: beiteområder for deres kuer. 19.30: historien om den gangen Berit, som var budeie, holdt på å ødelegge seg. 20.55: separering. 21.13: behandling av melka på setra. Avkjøling, ysting, det som ble igjen av skummamelka gav de til kuene. 22.44: matretter de lagde av melka: brunost av både kumelk og geitemelk, kvitost, mølske, dravle, skjørost og rømme. Ystemetode. 25.50: om jobben på meieriet. 26.20: de flyttet ned igjen til gården i midten av september eller slutten av august. Det var mange dyr på utmarksbeitet og det ble derfor fort tomt for mat. 28.30: snakker om de forskjellige setrene og hvem som var budeie hvor.
  • 00.50: det daglige livet på gården. Om arbeidsfordeling og arbeidsoppgaver i fjøset. De hadde kuer, geiter, og sauer. 03.30: om «høystabben» inne i løa. 04.30: om bruk og håndtering av mose. 05.50: bruk av «surkåpp» (den melka som ble til overs), det gav de til dyrene. 07.20: dyra på gården, de hadde 10 -12 melkekuer + kviger og kalver, 5-6 melkegeiter + noen killinger og 9-10 sauer. 08.30: om slakting og livdyr som ble sendt til Oslo. 10.50: om meieriet og kjøring av melk. Hadde kjørelag som kjørte melka til meieriet. 12.00: meieriet henta ikke melk om sommeren, så da hadde de kjørelag som gjorde det. Separerte melka og sendte fløten til meieriet. 12.30: «spannlempar». 13.10: seterflytting opp til Åsen. Tidspunkt for seterflytting var strengt. De skulle flytte 4. august, men datoen ble etter hvert flyttet frem til 20.juli. Startet kl. 4 om morgenen, melka på veien. Nøye beskrivelse over hvor de gikk. 15.45: historien om den gangen de skulle møte ungdomslaget fra Hessdalen, som ikke kom. 16.37: hvor de gikk under seterflyttinga. 18.00: årsaken til endring av datoen for seterflytting. 18.55: beiteområder for deres kuer. 19.30: historien om den gangen Berit, som var budeie, holdt på å ødelegge seg. 20.55: separering. 21.13: behandling av melka på setra. Avkjøling, ysting, det som ble igjen av skummamelka gav de til kuene. 22.44: matretter de lagde av melka: brunost av både kumelk og geitemelk, kvitost, mølske, dravle, skjørost og rømme. Ystemetode. 25.50: om jobben på meieriet. 26.20: de flyttet ned igjen til gården i midten av september eller slutten av august. Det var mange dyr på utmarksbeitet og det ble derfor fort tomt for mat. 28.30: snakker om de forskjellige setrene og hvem som var budeie hvor.
    Photo: Anno Musea i Nord-Østerdalen (Opphavsrett)

Intervju Hildur Akeren 2010

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to