Photo: Hoff, Pål / Kunst i offentlige rom

NHH Norges handelshøgskole

Historie vevd sammen med nåtid har preget både rehabiliteringsarbeidet og det nye kunstprosjektet til Norges Handelshøyskole i Bergen.

Den karakteristiske og velkjente hovedbygningen til Norges Handelshøyskole, det såkalte Uglereiret fra 1963, har gjennomgått en omfattende rehabilitering. Arkitektene har jobbet med å ivareta den originale arkitekturen fra 60-tallet og samtidig forene den med nye, moderne løsninger og materialer. En tilsvarende tankegang har vært gjennomgående i kunstprosjektet, som KORO har hatt ansvar for. Kurator Jenny Kinge bestemte seg tidlig for å inkludere et utvalg betydningsfulle verk fra skolens eksisterende og imponerende samling og sidestille dem med helt nye arbeider. Skolens tradisjoner og rike historie utgjorde bakteppet. Kunstprosjektet fikk tittelen "Sammenvevinger" på tvers av tid.

Ulike kunstverk fra samlingen, fra Frida Hansens jugendvevnad, via Inger Sitters abstrakte og ekspressive veggmaleri, til Sissel Blystads store og integrerte gulvmosaikk er blitt løftet frem og forent med nye verk av Tiril Hasselknippe, Kasper Bosmans og Eline McGeorge. Målet har helt fra starten vært å skape en forbindelse mellom skolens eldre kunstverk til de nye, og å veve de ulike tidene og uttrykkene som kunsten representerer inn i både arkitektur og interiør.

En bronseskulptur signert den norske kunstneren Tiril Hasselknippe (f. 1984) står stødig på solterrassen utenfor høyblokken. Skulpturen "Bykjernens soldans (Bergen)" viser en modell av en bykjerne, og skiferkanten som omringer den er ment til å sitte på. Verket fungerer også som et solur. Det referer til tiden det tar for jorden å rotere rundt sin egen akse samtidig som formen kan visualisere og stille spørsmål om andre forståelser av konseptet tid. Hasselknippe er interessert i hvilken effekt avgjørelser har i samfunnet, og i arbeidet med denne skulpturen har hun tatt for seg aksen tid - utvikling.

Der Tiril Hasselknippe stiller spørsmål om den uoverskuelige fremtiden, tar den belgiske kunstneren Kasper Bosmans (f.1990) oss med tilbake til middelalderen og dens rike ornamentikk. I det store emaljeverket "English Ribbon" trekker Bosmans fortidens former og mønstre frem i dagens lys. Bosmans arbeid er sømløst integrert i skolens interiør, i likhet med Sissel Blystads gulvverk, Gerhard Munthes glassmalerier i representasjonslokalet Stupet og Inger Sitters veggmaleri.

I tillegg til de to nyproduserte kunstverkene er et papirarbeid av den norske kunstneren Eline McGeorge (f. 1970) kjøpt inn. "When Species Meet, Biomatic, Hand and Seeds" (2015) viser en menneskehånd med frø, hvor håndens oppbygning gir assosiasjoner til en robot eller et arkitektonisk bylandskap mot en blå himmel. McGeorge utforsker mulige allianser mellom biotiske krefter, og vi er vitne til en symbiose eller et nettverk mellom arter, frø, piksler, og maskiner. Dette er temaer som også tas opp ved NHH, gjennom studieemnet Energy, natural resources and the environment.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to