Photo: Camilla Damgård / Lillehammer Kunstmuseum

Bortenfor det vi ser

"Bortenfor det vi ser"

Hva er det som får oss til å betrakte et kunstverk som representativt for noe, lik en metafor eller et symbol og som peker ut over selve motivet mot en større sammenheng?

Ofte er det fordi et kunstverk klarer å løfte fram for eksempel et øyeblikk fra et tidsforløp og skape en opplevelse av at tiden står stille. Et annet kunstnerisk grep er å isolere eller framheve enkelte gjenstander. Et enkeltstående tre, et fjell eller en bekk kan for eksempel bli til et symbol for naturen som helhet. Rundt 1900 var den såkalte symbolismen i kunsten veldig populær i Norden.

I tradisjonell samisk kunst spiller natursymboler en sentral rolle. Den samiske kunstneren Iver Jåks har i sin kunst videreutviklet dette bildespråket.

Artikler på digitalt museum

Dersom du ønsker å lese mer om verkene i denne digitale utstillingen kan du lese følgende artikler på digitalt museum av Lillehammer Kunstmuseum:

Theodor Kittelsen, "Norge, Norge", 1896

Nikolai Astrup, "Varmen kommer til jorden", 1908

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to