Photo: Statsbygg / Kunst i offentlige rom

Norsk reiselivsmuseum

Kunstneren Børre Sæthre (NO) bringer naturen inn i Norsk reiselivsmuseum i form av lysdråper som beveger seg i trappeoppgangen mellom to etasjer.

Børre Sæthre har laget en stor lysskulptur som reiser seg åtte meter gjennom to etasjer i Norsk reiselivsmuseum. Kunstverket, med tittelen "Untitled (landscape / gravitating drops)", er en stor sort kube som har montert inn hvitt led-lys som pulserer i fallende bevegelser. Sæthre vant den åpne prekvalifiseringen for direkte oppdrag, og han ønsket å lage et innholdsmessig sett slitesterkt verk som tåler tidens tann. Arbeidet hans er plassert i trapperommet som han har kledd inn i mørke plater. Et slikt område er ofte anonymt, men med Sæthres kunstverk blir transportetappen fra første til andre etasje en opplevelse i seg selv. Dråper av lys farer nedover en mørk vegg, og kunstneren ønsker med sitt enkle, minimalistiske grep å skape en dialog med naturen utenfor. Siden bygget er skåret inn i fjellet, er tanken at lyset skal være som en istapp eller dråpe i en grotte, manipulert inn i museets lokaler.

Norsk reiselivsmuseum ble etablert som en selvstendig stiftelse i 1986, under navnet Vestnorsk Reiselivsmuseum. Museet var først etablert i tre antikvariske bygg på kaien i Balestrand, men planen var hele tiden å reise et moderne museumsbygg. Askim/Lantto arkitekter vant i 2007 konkurransen om utforming av bygget, hvor hovedideen er å aktivt synliggjøre fjellet i museets arkitektur for å skape en helt spesiell attraksjon koblet til opplevelsen av norsk natur. Grunnlaget for samlingen og formidlingsopplegget i museet ligger i en særegen tolkning av selve begrepet reiseliv. Slik samlingen ved museet blir bygd opp, er reiseliv sett både som produksjon og konsum. Museet samler på reiselivskildringer og gjenstander fra hele landet, og på denne måten blir det et nasjonalt dokumentasjonssenter. I formidlingen benyttes både klassiske museumsutstillinger og høyteknologiske løsninger. Det teknisk avanserte formidlingsmaterialet kan ved hjelp av moderne media også distribueres rundt om i landet.

Børre Sæthre (f.1967) er en av Norges mest profilerte kunstnere. Han har siden 90-tallet markert seg både nasjonalt og internasjonalt med omfangsrike og karakteristiske installasjoner. Sæthre har hatt separatutstillinger ved Bergen kunsthall (Festspillutstillingen 2007), Astrup Fearnley museet, Oslo og Museum of Modern Art, New York. Kunstneren er opprinnelig fra Hamar, og bor og arbeider i New York.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to