Photo: Vest-Agder-museet

Høie i blått

33 objects

Høie Fabrikker har produsert tekstil og tekstilprodukter siden 1845. Siden 1850 har produksjonen funnet sted like nord for Kristiansand, i Mosby, i Torridal. Det har vært en betydningsfull bedrift med mange ansatte og produktene har hatt rykte på seg for å være av nyskapende design og god kvalitet. Produksjonen på Mosby ble lagt ned i 2007, selv om merkevaren eksisterer fremdeles. Varene produseres nå et annet sted.

I 2017 ble blant andre Vest-Agder-museet kontaktet for å vurdere inntak til museumssamlingen, da det gamle lageret med vareprøver skulle avvikles. Et utvalg av vareprøvene ble tatt inn i samlingen og en smakebit på det som ble tatt vare på av Vest-Agder-museet kan sees i denne digitale utstillingen.

Hvorfor i blått? Det er helt tilfeldig, men museet tok inn et tekstil med merkevarenavnet «Høie» trykket på, og dette hadde blitt produsert enten med blå bakgrunn og hvit skrift eller med blå skrift på hvit bakgrunn. På de mange ulike etikettene er det også brukt blått blekk ved noen anledninger. Ganske sikkert tilfeldigheter dette, men man kan spekulere i om fabrikken har hatt en forkjærlighet for blått i perioder. Her bør det understrekes at utvalget Vest-Agder-museet gjorde er svært fargerikt, og langt ifra begrenset til blått.

Kilder

http://industrimuseum.no/Hoie

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to