Photo: Werner Zellien / Kunst i offentlige rom

Riksteateret

Ingrid Eggens fotosamling til Riksteaterets venterom forteller med stor tydelighet hvilken institusjon som holder til her.

Riksteatret holder til i et bygg fra 1958, tegnet av arkitektene Erling Viksjø og Kjell Castberg Voss og samlokaliserte seg i 2017 med Kulturtanken. Til Riksteatrets oppgraderte venterom er det kjøpt inn 10 fotografier av Ingrid Eggen fra seriene Knax, Restricted Flora og Knegang.

Ingrid Eggen arbeider primært med analogt fargefotografi av menneskekroppen og hverdagslige objekter og omgivelser. Ved a° instruere modeller til a° holde forvridde positurer og grimaser over tid – som en performance – undersøker hun i flere fotoserier menneskekroppens bevegelser og gester. Gjennom forskyvning av «naturlige» former og bevegelser i kropp, natur og objekter, skaper Eggens fotografier visuelle brudd i våre vante oppfatninger av deres form, spra°k og betydning.

Den lakserosa fargen som dominerer i fotografiene på den ene veggen, forsterker det kroppslige nærværet og etablerer en parallell mellom kroppenes vridninger og germiniene, som ikke rekker ned til det livgivende vannet i vasen som holder dem oppe. Likeledes betoner plasseringen av Restricted Flora (1) og Knegang (9) ved siden av hverandre fordektheten, som planten og den mørkhårede modellen deler. I en kontekst her hos Riksteateret etablerer Eggens bilder en forbindelse mellom scene og hverdagsliv, mellom det teatrale og det dagligdagse. Samtidig som ritualiserte gester og positurer fremheves.

Ingrid Eggen (f. 1979) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo, Konstfack i Stockholm og Akademin Valand ved Go¨teborgs universitet. Arbeidene hennes har vært utstilt pa° sentrale kunstinstitusjoner som Kunstnernes Hus, Fotogalleriet og 1857 I Oslo, Haugar Vestfold Kunstmuseum, Lillehammer Kunstmuseum og Ulterior Gallery, NYC.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to