Photo: Statsarkivet i Kristiansand / Vest-Agder-museet

Reidar Andersen Herrefrisør

18 objects

Frisørkappe

Skilt

2 stk. skilt. a: sirkulær med kjettingoppheng, b: kvadratisk.

Bryne

3 stk. rektangulære slipesteiner i etui/eske, brukt til sliping av barberkniver.

Koffert

Rektangulær kurvkoffert.

Barberkost

Barberkost med søyleformet skaft og en langsgående hulkil. Dreiet skaft/sokkel m/et stort hull. Bust tappet ned i dette. Holdt på plass av en lettmetallring. Malt og lakket.

Barberkniv

Barberutstyr

8 sammenfellbare barberkniver i kvadratisk læretui med adskilte lommer, 2 løse barberkniver og ett løst barberblad.

Saks

2 stk. frisørsakser til hårklipp og tynning i plastetui.

Saks

Flakong

2 stk. dråpeformede flakonger brukt til å ha barbervann i.

Beholder

3 stk. beholdere. a) høy rektangulær beholder av glass med løs metallfot. b) sylinderformet med lokk med hull i, inneholder bomullsdotter. c) Flakong, sirkulær med smal lang hals.

Børste

To børster og en kam. Form: a) børste: langt skaft og smal plate med bust, b) børste: kort skaft, c) kam: lang og smal

Speil

Sirkulært. Bred ramme. Håndtak av metall montert med skruer bak.

Saks

Kam

Liten kam uten skaft. Den ene halvparten fintannet, den andre grovere.

Hårføner

Hårføner med rund korpus. Vifte ut på den ene siden av korpus. Blåserør og håndtak fra korpus i 90-graders-vinkel på hverandre. Ledning ut fra bunnen av håndtaket.

Slipereim

Slipereim av lær med opphengskrok i ene enden og håndtak i den andre enden.

Krølltang

Form: Sakseformet med håndtak i ene enden og spisse rør i andre enden. 2 stk. krølltenger, 3 stk. bartetenger.

Frisørfagets morgen i Kristiansand

Den første barberforretningen i Kristiansand ble etablert i 1844 og lå i Tollbodgata 21, startet av Fredrik Bergh. Et par år senere flyttet han til Tollbodgata 14 og utviklet forretningen til å bli en barber- og hårklippestue. Berghs svenn, Anton Steffensen, etablerte egen sin salong noen år senere. Etter Bergh og Steffensen etablerte Schultz og Paulsen sine forretninger i 1895, og etter dette dukket det opp flere barber- og frisø rsalonger i Kristiansand. (Schultz' forretning finnes det et gammelt fotografi av blant Vest-Agder-museets bildesamling tilgjengelig på agderbilder.no).

På denne tiden var det omtrent ingen hjemmebarbering og prisen for barbering var omlag 15 øre. De første barberstuene hadde også vid åpningstid, gjerne fra 8 om morgenen til 9 på kvelden. På lørdager var de åpne til 12 på natten, i tillegg til åpningstid på sø ndager fra 8 til 10 på formiddagen. Byens rike borgere foretrakk å bestille barbering i sine egne hjem, gjerne søndag morgen.

Å klippe seg kostet omkring 30 øre, men hårklipp ble sjeldnere benyttet av byens borgere. Det var mer vanlig at et familiemedlem en sjelden gang klippet medlemmene av husstanden med en vanlig saks ikke nødvendigvis en særlig skarp saks. (Det finnes historiske foto av at hå rstell blir uformelt utført for eksempel i hagen like utenfor hjemmet, se for eksempel dette.)

Reidar Andersen

Reidar Andersen gikk i lære hos Odd T. Sannø herrefrisør i Kristiansand fra 1935. Andersens svennebrev ble utstedt 1940 og signert 1943, og finnes innrammet blant gjenstandene i gaven til museet. Han var medlemav Kristiansand Herrefrisørlaug, hvorav han var 4 år kasserer og 1 år formann. Hele 60 år drev han altså frisørforretning i Kvadraturen i Kristiansand (1943-2003).

Blant gjenstandene fra Reidar Andersens gave finner vi utstyr til barbering og hårstell. Flere sammenleggbare barberkniver og slipereim har trolig blitt mye brukt. Det er også en hårføner, flakonger til barbervann og en morsom frisørkappe blant gjenstandene.

Kilder

Jensen, J. Arnold (red.). 1947. "KRISTIANSAND HAANDVERKERFORENING 1847-1947", "Sørlandet"s trykkeri, Kristiansand. s. 118.

Leewy, Karl. 1958. "Kristiansands bebyggelse og befolkning i eldre tider", bind 4. Christianssands Sprebanks Historiefond, Kristiansand. s. 28-29.

Riis, Helge. 2001. "Norges håndverksmestre", bind 2, Dreyers forlag, Stavanger. s. 957, 1031.

1 comment

  • Foto er vel fra siste halvdel av 50-tallet, siden en Opel Kapitän 1956-57-modell kan skimtes til høyre.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to