Photo: Bache-Wiig, Andreas / Skimuseet i Holmenkollen

Bygdeski- De eldste skiene i Skimuseet

Ski var et viktig transportmiddel i det førindustrielle Norge, og gjorde mange steder tilgjengelige om vinteren. Skiene ble brukt til jakt og fangst, kommunikasjon og transport.

66 objects

Skiene fra perioden før 1850 kaller vi bygdeski. Skiene var tilpasset terreng og føreforhold i de forskjellige landsdelene, og laget ut i fra treslagene som var tilgjengelige og foretrukket på stedet.

I Norge har vi gått på ski i tusener av år. Norges eldste ski er funnet i Nordland og er cirka 5200 år gammel. I de nordiske landene og Russland er det registrert over 200 forhistoriske skifunn. I Norge har vi flere helleristninger som viser folk på ski. På Rødøy i Nordland finner vi Rådøymannen, en 4000 år gammel helleristning av en skiløper. Ordet ski har sin opprinnelse fra det gammelnorske ordet Skið som betyr kløyvd vedstykke. I norrøn mytologi finner vi skiguden Ull og skigudinnen Skade.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to