Photo: Jenny-Marie Johnsen / Kunst i offentlige rom

Setermoen leir, undervisningsbygg og ledelsesbygg

Viel Bjerkeset Andersens skulptur Et øyeblikks stillstand er inspirert av sjeldne skyformasjoner som oppstår i landskapet rundt Setermoen leir.

Setermoen leir ligger i Bardu kommune, en innlandskommune i Midt-Troms. Lokaliseringen av leiren ble valgt på grunn av den strategiske plasseringen mellom fjellene. Nettopp fjelltoppene skaper en oppdrift i lufta som av og til resulterer i skytypen Lenticularis: runde, flate skyer som legger seg lag på lag – de kan nesten minne om flyvende tallerkener.

Dette sjeldne værfenomenet har inspirert Viel Bjerkeset Andersen i arbeidet med å utforme et kunstprosjekt spesielt for Mollund, undervisnings- og ledelsesbygget i leiren. Kunstneren har undersøkt såvel stedets historie som bygningens arkitektur og lysforhold. Resultatet er den fargesterke og svevende skulpturen Et øyeblikks stillstand som nå preger inngangspartiet som en rød og rosa skyformasjon.

Rundt 120 mennesker har sin daglige arbeidsplass i Mollund-bygget, mens alle de nesten 2000 som har tilhørighet til Setermoen leir er innom i forbindelse med møter og undervisning. Brukerne av bygget ønsket seg et verk som inkluderer lys, derfor har Bjerkeset Andersen valgt et materiale som fanger og reflekterer det omkringliggende lyset. Spillet mellom fargene og formene i skulpturen gir ulike opplevelser alt etter årstidene og hvordan dagslyset treffer det.

Tittelen Et øyeblikks stillstand viser til at en evig bevegelse et kort øyeblikk er som frosset. Men den handler også om det øyeblikket hvor noe fanger oppmerksomheten, og viser slik til at årvåkenhet er en viktig egenskap i militæret.

Viel Bjerkeset Andersen (f. 1963) er utdannet ved Statens Kunstakademi og har utført flere kunstprosjekter i offentlige rom, blant annet for Vestby videregående skole (2011), Lunde barneskole i Skien (2012) og NAV Kristiansand (2014).

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to