Kunnskapsdepartementet

Photo: Regjeringen.no / Kunst i offentlige rom

Bare uker etter terrorangrepet 22. juli 2011 flyttet Kunnskapsdepartementet inn i Kirkegata 18, som tidligere var hovedkontor for Centralbanken. Glasskunstner Vidar Koksvik har laget en lysekrone til departementets kantine og fellesareal, som både viderefører rommets overdådighet og kontrasterer det historiske interiøret.

Bygningen i Kirkegata ble oppført på begynnelsen av 1900-tallet, og var sammen med flere ambisiøse bygg for bank- og rederivirksomhet i Kvadraturen med på å løfte kvartalets preg og betydning. Bygget er tegnet av arkitektene Waldemar Hansteen og Henrik Bull i nybarokk stil med innslag av jugendstil, og ble som ett av de første i Christiania reist på en stålkonstruksjon. Sentralt i bygget ligger det som i sin tid var en resepsjon, og som nå er departementets kantine og fellesareal. Det store, kvadratiske rommet er høyloftet og har overlys, og er rikt utstyrt med forseggjort treverk og nybarokke elementer i grønn marmor.

Vidar Koksvik er en av Norges mest talentfulle glasskunstnere, og han håndterer det tekniske håndverket på et avansert nivå. Han tilhører en generasjon glasskunstnere som vokste frem i 1960- og 1970-årene, da håndverket ble løftet ut av fabrikkene og inn i kunstnernes studio. Hans fargesterke og fantasifulle lysekroner er tydelig inspirert av venetiansk glassblåseri og samtidig tilført en nyskapende vri, som gir verkene en personlig signatur og et samtidsutrykk.

Lysekronen i Kunnskapsdepartementet består av 130 glasselementer som kan ligne blomster eller blåseinstrumenter. Førti av dem har en lyskilde. Hver enkelt del er munnblåst og individuelt utformet av kunstneren.

Vidar Koksvik (f. 1969) har sin utdannelse fra Orreforsskolen i Sverige og The Surrey Institute of Art and Design i England. Han er innkjøpt av blant andre Nasjonalmuseet for kunst, Vestlandske kunstindustrimuseum og Utenriksdepartementets kunstsamling, og har også gjort flere offentlige utsmykninger. Han har siden 2002 drevet sitt eget glassverksted Klart Glass på Tjura.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to