Photo: Werner Zellien / Kunst i offentlige rom

Havforskningsinstituttet

Havforskningsinstituttet forsker p¿j¿maten vi spiser, og p¿vordan fisk og sj¿mat som ern¿ng virker p¿elsen v¿ Instituttet holder til p¿ordnes i Bergen, der lokalene i bevaringsverdige, historiske sj¿boder i bryggekanten gj¿r Havforskningsinstituttet til en viktig del av det historiske bybildet i Bergen.

En kartserie av den norske kunstneren Torgeir Husevaag (f. 1967) setter preg p¿okalene. 6 Kart over hemmelige fiskeplasser best¿av seks h¿tegnede sj¿kart over sm¿mr¿r langs Norskekysten. Kartene er utf¿rt p¿amme m¿ som gamle sj¿kart, som akvarell p¿apir, men peiler ut noe man sjelden finner p¿ffisielle kart, nemlig hemmelige fiskeplasser. Fiskeplassene har kunstneren f¿ nyss om fra privatpersoner.

Husevaags serie er basert p¿anlige sj¿kart og hydrografiske m¿nger, med kodet informasjon om plassens lokalitet, havdybder i det aktuelle omr¿t og relevante landemerker. I uttrykket kan man spore l¿tilbake til h¿tegnede og graverte kart fra 1500-1600 tallet. Kartene er detaljkart og dekker omr¿r p¿are et par kvadratkilometer, men kunstneren har fjernet lengde- og breddegrader samt stedsnavn og erstattet tallene for havdybder med fargekoder. Dermed blir kartene kryptiske: informasjonen er der, men koordinatene mangler. Som en satirisk og overdreven, beskyttelse av det ¿konfidensielle¿ innholdet, har kunstneren latt et av kartene beskrive et stykke farlig farvann. Det vil dermed v¿ forbundet med en viss fare ¿este dem ut, hvis man ikke er i stand til ¿kille mellom en potensiell fiskeplass og et skummelt sted fullt av str¿mmer, brenninger, skj¿og skipsvrak.

Serien ble opprinnelig laget til Kystdirektoratet i ¿esund i 2004 og er n¿lyttet til Havforskningsinstituttet i Bergen, hvor de er spredt som en l¿ype gjennom flere bygg.

Kunstprosjektet er ett av 11 i tildelingsrunde 9 (2015-2017) under kunstordningen LES, som er rettet mot statlige etater i private leiebygg og eldre statsbygg.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to