Gamle Haugesund

I denne utstillingen vises et knippe fotografier som forteller om Haugesunds barndom, fra 1860-årene og fram til 1900.

29 objects

Byhus

Tre byhus med hage og bred gate foran

Haugesund havn, sett fra Trosnaberg på Risøy 1860. Det eldste kjente fotografi av byen. Vindmølla på Havnaberg (midt på bildet) var flyttet fra Hasseløy 1859. Den nye Skåre-kirken var blitt ferdig året før. Ytterst t.v. John Valentinsens våningshus som var bygd i 1855. Valentinsen hadde fulgt O.M. Christiansens eksempel og bygd et stort våningshis et godt stykke opp fra sjøen. Det hvite huset nede ved sjøen var Valentinsens kombinerte sjø-og våningshus, hvor han tidligere hadde bodd. Det nye våningshuset ble i 1864 flyttet til fastlandet, nåværende Strandgt. 169.

Bybilde - Bymiljø.

Skipsbygging i Haugeverven på Hasseløy. Tre våningshus og barn foran i bildet. I bakgrunnen, på fastlandssiden ligger Skåre kirke og en vindmølle.

Bymiljø - byhus

Portrett - Konsul, kjøpmann Tønnes Eide, f. 1814 - d. 1871.

Havnebilde - Fiskebåter.

Gruppebilde - Båtbyggeri.

Interiør i bakeri - To bakere.

Havnebilde - Seilbåter.

Gruppebilde - Sildefiske.

Kystfiske - Sildefiske.

Kystfiske - Garnfiske fra småbåter.

Havnemiljø - Smedasundet.

Havnemiljø - Dokken ca 1900.

Til høyre står fabrikkbestyrer Osmundsen sammen med verksmester Anker Johnsen, Haugesund blikembalasjefabrik.

Mannskapsbilde. Foto tatt i Liverpool.

Fotografiet skal etter det Chr. Røhn Amundsen fortel vera tatt på gravferdsdagen til kona åt Lauritz Pettersen, Anne Kathrine den 18.03.1882. Far til Lauritz, Peder Gert Pettersen kom fra Kjøbenhavn under krigen 1814, og var signalmann ved Ryvarden fyr. Da krigen sluttet reiste han til Bergen, og arbeidet i smedfaget. Så ble han gift med Sofie, en adoptivdatter til Lutzow. De fikk 7 barn, 5 sønner og 2 døtre. 1 sønn er født i Bergen, de øvrige er født i Haugesund.

Gårdsplass med trehus og uthus rundt. Den innerste delen av gårdsplassen er brosteinslagt. Bygningene rommet Chr. Hamres slakteri og garveri,

Hver vår har alle 4. klasser i byen tema "Gamle Haugesund", der elevene besøker Dokken musseum og lærer om silda og sildesalting på 1800-tallet. Spikring av sildekasser og smaking av sild er en del av programmet.

Som en forberedelse på skolen, lærer elevene om byens grunnleggelse og dens videre historie. Skolene benytter seg av felles undervisningsmateriell, og fotografiene som vises i denne utstillingen, er en del av dette undervisningsmateriellet.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to