Photo: Lund + Slaatto arkitekter AS / Kunst i offentlige rom

HiOA Andrea Arntzens hus

Andrea Arntzens hus på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har få, men markante kunstverk som på ulike måter refererer til utdanning og sykepleie.

Andrea Arntzen var en foregangskvinne innen sykepleie og sykepleierutdanning i Norge, og nybygget for sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus bærer hennes navn. En del av bygget er en ombygging av en av høyblokkene fra det gamle Rikshospitalet, og anlegget inkluderer et stort auditorium, en lys og luftig kantine, på gateplan, med store vinduer ut mot Pilestredet, og lokaler for undervisning og seminarer.

Til felleskantinen har Annika Ekdahl (SE) produsert to billedvever kalt "Follow me". Den ene, "Skinne", handler om å tenne lys, å forstå, å oppfatte og å oppleve, mens "Vokse" handler om å plante, å vokse, å utvikles og å leve. Valg av billedvev er historisk interessant fordi utdanningen i billedvev på Høgskolen går tilbake til 1875. Vevene vil være på plass i løpet av 2015.

I nederste etasje er en 16 x 4 meter stor led-vegg plassert og viser tre ulike kunstverk. Veggen fungerer som inngangsportal til skolens felles auditorium. Verket "Wave", som er laget av Bård Ask (NO), viser et stormende hav. Intensjonen er å gi en diskret, men samtidig storslått opplevelse som svinger fra et mørkt, nærmest abstrakt mønster til et kraftig lys i formasjoner som kan minne om skyer. Motivene veksler i en syklus uten fastsatt slutt. "WaveLight" av Squidsoup/Anthony Rowe ((UK/NO/NZ), som også vises på led-veggen, spiller på grensene og kontrastene mellom fysisk og virtuell tilstedeværelse. Verket påvirkes over tid av forbipasserende, og led- veggen blir et enormt virtuelt rom for store volumer av komplekse, flytende elementer. Dråper, bølger og væsker i langsom bevegelse skaper inntrykk av ro, men synet av de voldsomme kreftene inngir følelse av hjelpeløshet. "HMol" av Marius Watz (NO) er et bearbeidet visualiseringsverktøy for molekylærbiologi (Jmol). Verket utnytter led-veggens digitale natur, og viser abstrakte livsformer som utvikler seg over tid. Konseptuelt bygger verket slik en bro mot helsefagene.

Christine Aspelunds (NO) bronseskulptur "Lying low/male nude" viser en liggende mannsfigur, som både virker sykelig i sin fedme og normal i den forstand at mange faktisk har noen kilo for mye. Den tematiserer blant annet det sårbare, uperfekte og omsorgstrengende ved menneskekroppen, og kommenterer slik sykepleieutdanningens arbeid med verdighet, livskvalitet og smerte/lidelse.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to