Photo: Bache-Wiig, Andreas / Skimuseet i Holmenkollen

Fridtjof Nansens Grønlandsekspedisjon 1888

Den 2. mai 1888 reiste en ekspedisjon bestående av Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup, Samuel Johannesen Balto, Olaf Dietrichson, Ole Nilsen Ravna og Kristian Kristiansen Trana mot Grønlands østkyst. I to livbåter bakset de seg fram gjennom drivisbeltet som ligger utenfor kysten. Etter en farefull ferd gikk de i land i Umivik-fjorden. Derfra gikk de på ski og trakk sledene etter seg opp til innlandsisen, 3000 meter over havet.

Den 26. september nådde ekspedisjonen den bratte Ameralik-fjorden på vestkysten av Grønland. For å komme seg til Godthåp måtte de lage seg en båt. Sverdrup og Balto sydde skrog av teltgulvet, mens Nansen dro avsted med øks for å finne passende treverk i vidjekratt. "Her var nok av tykke grene, men som regel meget krogede, og at finde nogen brugelige var ingen let sag. Omsider fandt jeg dog saa mange, at vi kunde klare os; de var hverken rette eller slette - men om kvelden var baaten færdig. Den lignet et skilpaddeskal af form." I denne farkosten rodde Fridtjof Nansen og Otto Sverdrup 90 km over fire dager til Godthåp. Her fant de en båt som kunne dra tilbake og hente resten av ekspedisjonen som ventet i Ameralik-fjorden. Ekspedisjonen kom for sent frem til å bli med den siste båten tilbake til Danmark før vinteren, og måtte derfor overvintre i Godthåp. De returnerte til Norge våren 1889.

I etterkant av ekspedisjonen skrev Fridtjof Nansen "Paa ski over Grønland". Boken ble oversatt til tysk og engelsk, og ble raskt populær i hele Europa. "Paa ski over Grønland" danner det ideologiske grunnlaget for spredningen av skiene og skiløpingen til resten av verden. Mange bestilte ski fra Norge og begynte å bruke dem i sine hjemtrakter.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to