Photo: Tandberg, Christian Vinculado / Kunst i offentlige rom

Forsvarets forskningsinstitutt, Kjeller

1 object

The Greater Shrine of Science [Skulptur]

The Greater Shrine of Science er en firbent, svart triumfbue på sokkel, kronet med fem radioteleskop i en V-formasjon.

Iblant dukker det opp nyheter om hva som foregår på Forsvarets forskningsinstitutt, som at de har laget et radarinstrument til NASAs marsekspedisjon. Men for det meste holder forskerne i Instituttveien 10 kortene tett til brystet. Som rådgiver for Forsvarets øverste ledelse skal instituttet se på trekk ved vitenskapelig og militærteknisk utvikling som kan påvirke forutsetningene for sikkerhetspolitikken og forsvarsplanleggingen. Av de cirka 680 ansatte er alle, med unntak av noen offiserer, sivilt ansatte.

Området domineres av et nytt, fireetasjers kontorbygg med store glassflater som ble åpnet i 2010, tegnet av arkitektkontoret Sjåtil & Fornæss. Det nye bygget er et fleksibelt og moderne kontorbygg som oppfyller alle nye miljø- og energikrav, og det er forbundet med andre omkransende bygg med interne gangbroer.

Skulpturen er laget av kunstnerne Jørgen Craig Lello (NO) og Tobias Arnell (SE), som lenge har vært opptatt av forholdet mellom det åndelige og det vitenskapelige, og de paradokser som oppstår i møtet mellom disse. "The Greater Shrine of Science" er en firbent, svart triumfbue på sokkel, kronet med fem radioteleskop i en V-formasjon. Tittelen gir klare assosiasjoner til et hellig objekt, og minner om triumfbuens forhistorie som et seiersmonument. Når et slikt objekt kobles så direkte til en en vitenskapelig institusjon, oppstår en problematisering og en tvetydighet. Ved å sette religion og vitenskap, makt og nøytralitet opp mot hverandre, og gjennom bruk av humor, håper kunstnerne å treffe det akademiske forskermiljøet på Forsvarets forskningsinstitutt og åpne et rom for refleksjon rundt deres faglige virke. Skulpturen er plassert ved parken og vender mot en viktig gjennomfartsåre, noe som gjør at den også kan ses av mange daglige forbipasserende.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to