Photo: Hjønnevåg, Vibeke / Hallingdal Museum

Hallingdal Museum, Nesbyen - bygninger

Landbruksdirektør Gudbrand Tandberg blir rekna som initiativtakeren til Hallingdal Folkemuseum. Den tidligste skriftlige kilden en har om å få til et folkemuseum på Nes er et brev datert 23.11.1899 fra Tandberg til o.r.saksfører Jørgen Jorde.

I formålsparagrafen til Hallingdal Folkemuseum står det: "Museets formaal er at indsamle og udstille Gjenstande saasom Bygninger, Bohave, Redskaber, Klædedragter, Smykker m.v. der belyser Forfædrenes Liv og Virksomhed i Norge og specielt i Hallingdal. Det har sit sæde i Nes i Hallingdal."

Det var "heftig strid" om museumstomt, men det ble vedtatt "at vælge tomt på en strekning av Nes-sameiet i Rukkedalsbakkene, som udskiftningsmennene ved den nu foregaaende Udskiftning av Sameiet har lovet at utlægge til Bernhard Tandberg, og som denne igjen har lovet at forere til Museet. Alle som har avlagt museet et besøk, må være enige om at heldigere valg kunne ikke vært gjort. Beliggenheten er som skapt til formålet, og så henrivende vakkert er det der oppe, at stedet er en attraksjon i seg selv."

Teksten er hentet fra jubileumsboka av Paul Breiehagen (1999) Hallingdal Folkemuseum, hus, ting og hende frå Hardangervidda til Gulsvik 1899-1999.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to