Photo: Forsvaret / Kunst i offentlige rom

Setermoen leir

Mange generasjoner nordmenn har minner om sterke vennskap og hard kustus fra tiden som vernepliktige i Setermoen leir i Bardu kommune. En stor prosendel av de vel fire tusen innbyggerne er på en eller annen måte knyttet til militærleiren, som helt siden 1890-årene har vært bærebjelken i Bardu-samfunnet.

Opprinnelig ble stedet valgt på grunn av den strategiske plasseringa mellom fjellene i Midt-Troms. Blant annet Panserbataljonen og Artelleribataljonen holder til her, og sammen med Bardufoss og Skjold leir er Setermoen leir det sentrale området for hæren i Nord-Norge. De eldste bygningene i leiren er over hundre år gamle, men den gamle Kavalerileiren har de siste årene blitt systematisk omformet til en moderne og mer effektiv leir. Bygningene fra 1950-årene er erstattet av nye og moderne bygg, deriblant nytt messebygg, nytt forvaltningsbygg og nye flerbrukshaller.

Ved hovedinngangen til messa, i den ene enden av en gågate som strekker seg gjennom leiren, er skulpturen Messepikene plassert. Tre lett abstraherte jentefigurer sitter på en stor, rund stein utenfor messa. I 2011 fikk den samme kunstneren oppdraget med å lage et nytt kunstverk i den andre enden av gågata. Det nye verket bærer tittelen Støttetroppen, og er plassert i et travelt veiskille der folk passerer på vei til arbeid. De tre abstraherte mannsfigurene er laget av lddefjord-granitt. Soklene beskytter dem fra snø og slaps om vinteren, og i den lange mørketida blir de lyst opp av gatebelysningen rundt. To av soldatene fra Panserbataljonen sier til avisa Nordlys at de liker det nye kunstverket: «Kunst i en militærleir er positivt. Navnet klinger jo bra, og er nok til ære for oss i kampstøtte.»

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to