Photo: Grøndal, Eva Elisabeth / Kunst i offentlige rom

Sysselmannen på Svaldbard, administrasjonsbygg

To kunstverk som tidligere hadde blitt skadet i brann, ble restaurert da et tilbygg til sysselmannskontoret ble oppført i 2015. I tillegg ble et verk av Else Marie Hagen innkjøpt.

Sysselmannen på Svalbard er den norske regjeringens øverste representant på øygruppen. Sysselmannskontoret har 35 medarbeidere og ivaretar en rekke offentlige oppgaver. KORO har gjennomført kunstprosjekter hos Sysselmannen i tre omganger: Det første omfattet to tekstilarbeider, Flora av Randi Heitmann Hjort og "Drøm om sommer" av Bjørg Måseide. Senere kom et relieff og et materialarbeid av Ludvig Eikaas, og en skulptur og et relieff av Axel Tostrup. I 1995 brant Sysselmannens kontor til grunnen. Flere av kunstverkene ble ødelagt, og to av dem ble totalskadet og måtte kondemneres.

Det nye sysselmannskontoret er tegnet av Einar Jarmund og Håkon Vigsnæs, og sto ferdig i 1998. Bygningen ligger på en høyde cirka 400 meter fra sjøen og har utsikt mot Adventfjorden i nordøst, Isfjorden mot vest og Longyeardalen mot øst. I forbindelse med innvielsen ble det tredje KORO-prosjektet gjennomført; et større integrert glassmaleri av Liv Anne Lundberg og Kyrre Andersen.

Da et tilbygg til sysselmannskontoret ble oppført i 2015, ble de to kunstverkene som ble hardest rammet av brannen i 1995, Axel Tostrups treskulptur ved kontorbyggets inngangsparti og Ludvig Eikaas’ relieff i byggets resepsjonsområde, restaurert av konservatorer fra museet på Svalbard.

I tillegg ble et verk fra Else Marie Hagens bildeserie "Av, på, av" innkjøpt. Kunstneren tar utgangspunkt i kontrastparet lys/mørke, og i serien ser vi en rekke bilder fra et tomt rom der en lyskilde skrus av og på. Ved første øyekast kan motivene oppfattes som soloppganger, men når man ser grundigere etter oppdager man at «solen» er gjenskinnet fra en spotlampe, og «horisontlinjen» overgangen mellom gulv og vegg i det nakne rommet. Hagen tydeliggjør fotografiets fleksible forhold til virkeligheten og hvordan det kan fortolkes av betrakteren. Lyset og solen har en spesiell betydning på Svalbard, der man lever tett på naturen og midnattssol, og mørketiden påvirker innbyggernes liv og hverdag på ulike måter.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to