Photo: Forsvarsbygg / Kunst i offentlige rom

Høybuktmoen leir, messebygg

Landskapet inviteres inn i det nye messebygget på Høybuktmoen, både gjennom store vindusflater og Esther Maria Bjørneboes (NO) to store veggmalerier.

I Sør-Varanger kommune, tolv kilometer fra Kirkenes, ligger Høybuktmoen militærleir. Leiren ble etablert i 1951, ved flyplassen som ble bygget av tyskerne under krigen, og er for tiden hovedkvarter for Garnisonen i Sør-Varanger.

Grensevakten mot Russland har sin hovedavdeling i Høybuktmoen, og Etterretningstjenesten og Forsvarsbygg er også representerte her. Leiren har vel hundre ansatte og over fem hundre soldater, og har hatt små og upraktiske lokaler. Det romslige messebygget fra 2012 er begynnelsen på en tiltrengt videreutvikling og modernisering av leiren.

Messa er et naturlig samlingssted, og utformingen av bygget er inspirert av naturen rundt. Gulvet er av grå skifer, og det er store vindusflater mot både sør og øst. De sivile aktivitetene i området, som jakt, fiske og friluftsliv, har også påvirket utformingen av messa. Fargevalget i interiøret bygger på komplementære kontraster; grønne uniformer mot rød vegg og oransje bord mot blå himmel, som er synlig gjennom store vinduer.

Esther Maria Bjørneboes Eketon 1 og Eketon 2 ble installert i 2013, på veggene mot nord og øst. Formene i bildene er abstrakte, men tydelig landskapsinspirerte, og kan ligne skyer og bølgete slettelandskap. Kunstneren har brukt akrylmaling på polycarbonatplater, og platene er behandlet på en måte som gir en skinnende effekt. På grunn av de store vinduene skapes det et gjenskinn i bildene som forandrer seg i løpet av dagen og med skiftninger i værforholdene. I utgangspunktet brukes begrepet økoton om randsonen mellom ulike biotoper og som kan hjelpe arter til å spre seg til nye områder. Tittelen peker på garnisonens særpreg, dens rolle som beskytter av grensen mot Russland og base for viktige samtaler mellom to land. De to maleriene kan dessuten fungere som et avvekslende blikkfang, og bidra til å skape trivsel og hygge i den store messehallen.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to