Skipsfotografen Wilse

22 objects

Wilse utviklet tidlig et forhold til sjøen og båtlivet gjennom sine sommerlige besøk på Graatenmoen i Skien, der faren hans var utstasjonert som kaptein. Der lærte han å svømme, dykke og manøvrere seg mellom de store skutene som lå i elven. Som trettenåring dro Wilse til sjøs en sommer med en brigg som fraktet is. Han forteller selv at sjømannslivet falt naturlig for ham. Da han returnerte til Norge fra Amerika i 1901, var det kanskje nettopp derfor han først forsøkte seg som skipsfotograf. Men skipsfotografiene ble aldri en stor suksess og det var ikke før 1905-06 da både det Bergenske- og det Nordenfjeldske Dampskibselskap engasjerte Wilse som fotograf på turistbåtene som trafikkerte Vestlandet, Nord-Norge og Svalbard at fotografen fikk sitt store gjennombrudd i norsk offentlighet.

Da firmaet hans ble nedlagt etter andre verdenskrig, ble den verdifulle negativsamlingen overtatt av museer. De rene skipsportrettene, «C-samlingen», på over 1200 negativer, ble overtatt av Norsk Maritimt Museum. Selv om den omfatter tidsrommet 1901-1947, er storparten av samlingen fra før 1914. I disse årene brukte Wilse nesten utelukkende glassnegativer i format ca. 20 x 15 cm. Dette store formatet tillater en utrolig skarphet i detaljene.

I 2014 ble Wilsearkivet innlemmet i «Norges Dokumentarv» som er den norske delen av UNESCO’s Memory of the World-register.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to