Photo: Honerud, Hilde / Kunst i offentlige rom

KHiO Kunsthøgskolen i Oslo

I 2003 flyttet scenekunstutdanningene ved Kunsthøgskolen i Oslo inn i den gamle Seilduksfabrikken på Grünerløkka. I den forbindelse ble det i regi av KORO innkjøpt et fotografisk verk av Vanessa Beecroft fra en performance i Genova i 2005. I tillegg har skolen flere kunstprosjekter utført av ansatte og studenter ved skolen, blant annet et større verk av Marianne Tjønn.

Utdanningene innen visuell kunst og design flyttet inn i 2010, og Camilla Løw og Gardar Einar Einarsson ble engasjert til å bidra med to markante verk til skolen. This is it av Einarsson er et lysskilt med teksten this is it, montert på av skolens tak. Verket er basert på en scenedekorasjon fra turneen Michael Jackson aldri rakk å gjennomføre før han døde. Ordene this is it vekker undring og nærmest eksistensielle funderinger når de plasseres inn i et hverdagslig byrom. Man får nesten lyst til å føye til; Is that all there is? Plasseringen på Kunsthøgskolen er også et lite nikk til hvordan man i en slik skolesituasjon kan føle at nå gjelder det. Skiltet føyer seg inn i et formspråk vi kjenner fra eldre reklameskilt, men i denne sammenhengen vil det bli utsatt for et spekter av tolkninger og nylesning i lang tid fremover.

Einarssons arbeider tar ofte utgangspunkt i autoritet og opprør som to sider av samme sak, og han forsøker, på en usentimental måte, å adressere ulike maktstrukturer i dagens samfunn. Kunstneren gjenbruker visuelt materiale, og skaper verk som forholder seg til både popkunst og minimalismens formspråk.

Camilla Løws Dynamic Duo er laget til den hellende avsatsen ved siden av trappen som leder fra hovedinngangen og ned til Akerselva, hvor studenter og ansatte ofte sitter i pausene sine. Verket består av to parallelle skulpturer i brennlakkert stål og med klare farger, og er ment å kunne betraktes fra flere sider. Hver av de to delene, som står oppstilt direkte mot hverandre, er bygget opp av fire trekantformer som sammen minner om en takkete pilspiss. Den ene spissen peker oppover, den andre nedover, og når man ser verket fra siden smelter de sammen til en sammenhengende, geometrisk form. Løw har vært spesielt bevisst størrelsesforholdet mellom verket og arkitekturen rundt, og på skulpturens plassering i terrenget. Formene og fargene inngår i samspill som veksler ettersom man beveger seg rundt verket.

Løw har gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt for sine originale og uttrykksfulle skulpturer. Hun bruker ofte industrielle materialer som er mye brukt i arkitektur – tre, metall, betong og plastikk – som hun bearbeider og tilfører et personlig uttrykk.

Gardar Eide Einarsson (f. 1976) er utdannet ved Vestlandets kunstakademi i Bergen, Statliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt og Whitney Museum of American Art i New York. Han har markert seg med en omfattende internasjonal karriere. This is it er hans første verk for KORO.

Camilla Løw (f. 1976) er utdannet ved Glasgow School of Art (MFA) og har stilt ut jevnlig i inn- og utland siden 2004. Hun ble tildelt Statoilprisen i 2007 og har bidratt til fornyet oppmerksomhet på skulptur både her hjemme og internasjonalt.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to