Photo: Hellenes, Mette K. / Kunst i offentlige rom

Nødmeldingssentralen

Nødmeldingssentralen flyttet for få år siden inn i nye lokaler i Drammen sentrum. Med samlokalisering av de tre nødetatene politi, ambulanse og brannvesen, kanaliseres alle nødanropene til samme sted. Slik åpnes det opp for et samarbeid på tvers av fagmiljøer og for en bedre utveksling av informasjon. Ambisjonen er å sikre en større effektivitet i beredskapen. På den hektiske, men velfungerende arbeidsplassen kan stressfaktoren være høy, og de ansatte må alltid være forberedt på å håndtere det uventede.

Mette Hellenes har tatt utgangspunkt i nettopp hverdagen til de ansatte. Hennes inntrykk og erfaringer etter opphold som observatør ved sentralen ligger til grunn for serien Du skal holde hviledagen hellig. Den består av seksten tegninger i akvarell og tusj, der gjenkjennelige situasjoner fra sentralens hverdag gis en absurd og grotesk vri. Hun tar for seg ulike scenarioer, som angsten for usynlige flammer, poledansing på kontoret og kryptiske nødmeldinger som: «Kom, fort! Det er noen diffuse folk som går forbi!» Gjennomgående i tegningene er det «språket», begreper og tonen som kjennetegner operatørene ved sentralbordet, i en arbeidshverdag der grensene mellom det offentlige og det private er sensitiv og ofte hårfin.

Gjennom Hellenes’ satiriske strek får de ansatte et utenfrablikk på sin egen hverdag. Bildene, montert i sentralens inngangsparti, blir direkte kommentarer til situasjoner de stadig møter på jobb. Samtidig tilbyr bildene et mentalt pusterom i et arbeid hvor alvoret kan være overhengende.

Mange vil kjenne til Hellenes fra hennes ukentlige tegneseriespalte «Kebbelife» i ukeavisen Morgenbladet, der hun med en uvøren strek og skamløst selvutleverende striper iscenesetter seg selv og gir friske kommentarer til norsk politikk og kulturliv. Også i tegningene i Nødmeldingssentralen er den ironiske tonen sterkt til stede, men den mørke humoren er formidlet med stor innlevelse og varme.

Mette Hellenes (f. 1964) er en norsk billedkunstner og tegneserieskaper. Hun er utdannet fra Statens kunstakademi i Oslo og Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hellenes har deltatt i en rekke utstillinger i inn- og utland, og er kjent fra blant annet tegneserien «Kebbelife» i Morgenbladet og Billedkunst. Kunstprosjektet til Nødmeldingssentralen er hennes første offentlige arbeid.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to