Photo: Pålsrud, Torgil Hårstad / Hallingdal Museum

Våpensamling ved Hallingdal Museum Nesbyen

Våpensamlingen til Hallingdal Museum Nesbyen. Samlingen inkluderer, i tillegg til gevær og pistoler, bajonetter, krutthorn, flintlåser, kulepung, kuleformer og to spydspisser.

50 objects

Våpensamlingen til Hallingdal Museum Nesbyen inneholder både våpen fra før år 1800, men det største antallet er fra etter 1820 og fram til vår tid.

Før 1814 hadde ikke Norge egen våpenproduksjon, og våpen måtte derfor importeres. I 1814 ble Kongsberg Våpenfabrikk grunnlagt og mange av geværene i museets saming er laget på Kongsberg.

Samlingen inkluderer blant annet en rytterpistol med monogrammet til den dansk-norske kongen Frederik V, en ombygd kammerladningskarabin med perkusjonslås og original ladestokk fra mellom 1742 og 1841, en FÉG P37 pistol - "Femaru" - med skinnhylse og magasin, laget i Ungarn og var i bruk av Hjemmefronten under Andre verdenskrig i Norge, et Krag-Jørgensen guttekarabin fra ca. 1902 med innskjært navn på eieren, nesningen Eivind Tandberg (1886-1970) og et Krag-Jørgensen gevær med bajonett, med utskjæringer av trekjærer Ole Isakbråten fra Nesbyen.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to