Musikk fra Karibia

Konkylier er blant eldste instrumentene vi kjenner. En konkylie funnet i en hule i Pyrenéene, som man i 90 år trodde var et drikkebeger, ble nylig omklassifisert til et 20.000 år gammelt musikkinstrument etter at det ble funnet spor etter munnstykke, og man klarte å spille C, Ciss og D på det. Taino-folket, urbefolkningen på øyene i Karibia som lenge var dansk-norske kolonier, hadde konkylietrompet som ett av sine hovedinstrumenter.

- Sigbjørn Nedland

Steel drums er ett av resultatene av at trommer ble forbudt i store deler av Amerika og Karibia i slavetiden. Slaveeierne var redde for at trommer og dans skulle lede til opprør. Når trommer ble forbudt, fant man andre ting å tromme på, og i Trinidad og Tobago var det god tilgang på oljefat. Da oppdaget man at det gikk an å stemme trommefatene til å frembringe forskjellige toner, og steel drums var født! Rundt 1950 var steel bands blitt vanlige på Trinidad.

- Sigbjørn Nedland

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to