Musikkens vandringer

2 objects

Oud

2 x 5 strenger.

Bandoneon

OUD

Oud, eller arabisk lutt, er et instrument som ble utviklet for 1500 år siden, og som fortsatt eksisterer så godt som uforandret. Den er stadig et av de mest sentrale instrumentene i arabisk musikk. Samtidig er den et av instrumentene som har hatt stor betydning i utviklingen av strengeinstrumenter som førte fram til den gitaren vi i dag kjenner som spansk gitar. Man kan godt si at oud er oldefaren til gitar, og samtidig et høyst levende og relevant instrument i dag.

- Sigbjørn Nedland

BANDONEON

Tyskeren Heinrich Band fant midt på 1800-tallet opp et lite trekkspill som han tenkte skulle brukes til å akkompagnere allsang, og som øvingsinstrument før man gikk over til større trekkspill. Lite ante han at instrumentet i det neste århundret skulle bli omfavnet av musikere på den andre siden av Atlanterhavet, i Argentina og Uruguay, som har gjort bandoneon til et av de mest kjente instrumentene i tango. De løftet instrumentet til å bli et høyt verdsatt soloinstrument, og brakte det inn i verdens største konsertsaler.

- Sigbjørn Nedland

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to