Hoem-fele

Lars Hoem (f. 1782 på Hoem i Aukra – d. 1852 i Kristiansund) var en anerkjent instrumentmaker på 1800-tallet, med verksted i Kristiansund.

Hoems yrkesvalg var et resultat av en rekke uforutsette hendelser, og hans skjebne er slik sett bemerkelsesverdig. Det var som krigsfange i England under napoleonskrigene at Hoem lærte å bygge fioliner av en fransk medfange.

Hjemme i Norge bygde han omtrent 500 fioliner og et ukjent antall gitarer. Ringve Musikkmuseum har syv fioliner fra Hoems verksted i sine samlinger.

Hoems fioliner er av vekslende kvalitet og stil, noe som kan tydes som om han søkte etter en ny eller egen stil. Noen byggtekniske særtrekk kan likevel knyttes til Hoems verksted. Instrumentene har ofte en høy hvelving som gjør at f-hullene ligger på to plan (ikke ulikt hardingfeler eller barokkfioliner), men de tenderte til å bli mer lavhvelvet i løpet av hans karriere, noe som viser at han stod med ett bein i den gamle tradisjonen og ett i den nyere. Denne utviklingen kan ses ved de to utstilte instrumentene, der fiolinen fra 1821, RMT 82/5 A, har en høyere hvelving enn den 30 år yngre RMT 95/1 A. De to fiolinene er også eksempler på den sterkt skiftende kvaliteten og stilen i Hoems produksjon: RMT 82/4 A har tilhørt en svensk kapellmester og viser mange smekre trekk, mens fiolinen RMT 95/1 A på flere måter er mindre velbygd.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to