Photo: Hildung, Mari / Perspektivet Museum

Sara and Freedom

I likhet med mange av hennes litterære karakterer, fant ikke Sara Fabricius/Cora Sandel seg til rette innenfor datidens snevre kvinnesyn og normer for hva som passet seg. Ulikevekt i menneskelige relasjoner, ikke minst mellom kjønnene, ble et gjennomgangstema i hennes forfatterskap.

Bruk av scener eller episoder er karakteristisk for forfatteren Cora Sandel sin fortellerstil. Det er mulig å lese denne «livets strøm» av situasjoner som påvirket av hennes malerblikk. Den litterære stilen har inspirert utstillingens formspråk. Gjennom installasjoner og stilleben formidles kunstnerens betraktninger omkring tema som lå henne på hjertet: natur og dyrevern, personlig autonomi og relasjoner mellom mennesker.

Hvem var så Sara Fabricius/Cora Sandel, forfatteren som hatet å være påtrengende og som etter eget sigende led av en slags «anonymitetsmani»? Utstillingen Sara og friheten gir ingen svar, men konfrontert med hennes egne utsagn møter vi ei dame som framstår både temperamentsfull og lavmælt, reflektert, vittig og skarp.

Alle de kulturhistoriske gjenstandene i Sara og friheten er fra kunstneres liv, og utstillingen innledes med en biografisk tegneseriestripe av Anneli Furmark.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to