Photo: Hildung, Mari / Perspektivet Museum

Sara and Freedom

55 objects

Mugge

Mugge i sølv med floral dekor. Har tilhørt Sara Fabricius.

Pyntegjenstand

Tekstilhode av hund eller ulv festet på tynn stålpinne. Har tilhørt Sara Fabricius

Mugge

Mugge i sølv med dekorative mønster. Har tilhørt Sara Fabricius.

Ur

Skrin

Skrin i messing (?) med rødt dekor. Har tilhørt Sara Fabricius.

Skrin

Skopar

Eske med kunstige blomster

Tekanne

Tekanne i tinn med håndtak i tre (?). Har tilhørt Sara Fabricius.

Vase

Rund vase av bambus (?) på avrundet, firkantet sokkel. Malt, lakkert eller glasert i relieff med motiv av bambus, blomster, hane, høne, orientalsk landskap.

Skulptur

Figur i sortmalt keramikk av katt på firkantet base. Har tilhørt Sara Fabricius.

Skulptur

Liten steinskulptur som forestiller mann med hatt sittende på stol uten sete. Bokstøtte?

Eske med souvenir

Malerskrin

Leketøy

Bemalt lekehund i tre. Ble kalt "Bulle" og har tilhørt Erik Jönsson, sønn av Sara Fabricius.

Beger

Leketøy

Stor teddybjørn med halmfyll (?) og kunstig pels. Alle lender er bevegelige. Påsydd snute, munn og "tær" på potene. Glassøyne. Har tilhørt Sara Fabricius.

Leketøy

Kosedyr. Forestiller liggende ozelot (kattedyr, ref. Steiff, nummer 2328). Påsydd snute, munn og tær på potene. Grønne glassøyne påsydd. Har tilhørt Sara Fabricius.

Leketøy

Lekekanin av malt tre. Har tilhørt Sara Fabricius.

Skrin

Lite, brunsort-lakket treskrin med perlemorsdekor/ mosaikk på lokket. Hengslet lokk.

I likhet med mange av hennes litterære karakterer, fant ikke Sara Fabricius/Cora Sandel seg til rette innenfor datidens snevre kvinnesyn og normer for hva som passet seg. Ulikevekt i menneskelige relasjoner, ikke minst mellom kjønnene, ble et gjennomgangstema i hennes forfatterskap.

Bruk av scener eller episoder er karakteristisk for forfatteren Cora Sandel sin fortellerstil. Det er mulig å lese denne «livets strøm» av situasjoner som påvirket av hennes malerblikk. Den litterære stilen har inspirert utstillingens formspråk. Gjennom installasjoner og stilleben formidles kunstnerens betraktninger omkring tema som lå henne på hjertet: natur og dyrevern, personlig autonomi og relasjoner mellom mennesker.

Hvem var så Sara Fabricius/Cora Sandel, forfatteren som hatet å være påtrengende og som etter eget sigende led av en slags «anonymitetsmani»? Utstillingen Sara og friheten gir ingen svar, men konfrontert med hennes egne utsagn møter vi ei dame som framstår både temperamentsfull og lavmælt, reflektert, vittig og skarp.

Alle de kulturhistoriske gjenstandene i Sara og friheten er fra kunstneres liv, og utstillingen innledes med en biografisk tegneseriestripe av Anneli Furmark.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to