Photo: domstol.no / Kunst i offentlige rom

Midtre Hålogaland tingrett og Ofoten og Sør-Troms jordskifterett

En serie poetiske tegninger som kunstneren organisk har latt ta form på papiret møter oss i tingrettens venterom.

Det organiske betegner Tårnesviks tegninger og grafiske arbeider. Tegningene utføres med penn på papir i stort format. Inspirert av surrealistenes automatiske skrift, blir tegningene hennes til i en bevissthetsstrøm, der det ene flytende leder til det andre. Repeterende linjer skaper geometriske former som vokser og danner organiske komposisjoner på papiret. Tegningene gjenspeiler former i naturen og minner om det som finnes utenfor tingrettens vegger. Kunstneren fordyper seg i tegneprosessen, det langsomme og rolige blir til i en slags meditativ prosess eller tilstand.

Kristin Tårnesviks kunstverk har blitt til etter en arbeidsmetode kunstneren selv kaller praktiske øvelser. Innenfor en romslig ramme lar hun en enkel linje treffe den neste, og lar motivet anta sin geometriske eller organiske form gjennom improvisasjon og tilfeldigheter. Formene svever vektløst over en luftig bakgrunn, og det er opp til betrakteren om vi ser på abstrakte enheter eller snarere figurative representasjoner. Er det former fra naturen, sammenkrøllet papir eller industrielle bestanddeler?

Disse sirlige arbeidene viser en stillere, mer poetisk side av kunstnerskapet til Tårnesvik. Hun har bakgrunn fra fotografi, men har lenge jobbet i et usedvanlig bredt, rastløst spekter av kunstneriske disipliner. I kunstnerskapet får den sirkulære forståelsen av tid – som i kretsløpene i naturen – trumfe den mer utbredte rasjonelle, lineære oppfatningen. Vekslingen mellom kjapt arbeid i stadig nye medier på den ene siden og den repetitive, langsomme dvelingen ved ett og det samme på den andre, skjer i tråd med årssyklusens ulike temperaturer og hastigheter.

Kristin Tårnesvik (f. 1964) har en master i fotografi fra Kunsthøyskolen i Bergen og har etablert seg som en solid tegner og grafiker. Hun er opprinnelig fra Kåfjord, på samisk Gáivuotna, kvensk Kaivuono i Nord-Troms, og bor og jobber i Oslo. Tårnesvik har tidligere laget en rekke kunstverk for det offentlige rom, og deltatt i et spekter av separat – og gruppeutstillinger både her hjemme og internasjonalt. Hun har i tillegg utgitt flere publikasjoner i forbindelse med sine kunstprosjekter, og har også utført kuratoriske oppdrag.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to