ALKOHOLMETERET
Alkoholmeteret er et eksempel på prøvetakingsutstyr tollvesenet har hatt tilgang til i årenes løp.
For eksempel ble alkoholinnholdet i vin og brennevin avgjør ...
ALKOHOLMETERET
Alkoholmeteret er et eksempel på prøvetakingsutstyr tollvesenet har hatt tilgang til i årenes løp.
For eksempel ble alkoholinnholdet i vin og brennevin avgjørende for hvilken tollsats som skulle benyttes. Styrken ble målt ved bruk av alkoholmeteret og den tilhørende tabell, avpasset og gradert ut fra en bestemt normaltemperatur, her i landet + 15 grader Celsius.
Det lovbestemte «Gay-Lussac alkoholmeter» er et lukket, smalt glassrør med sylindrisk utvidelse, og en kule fylt med kvikksølv nederst. På grunn av alkoholens lavere egenvekt i forhold til vann, synker alkoholmeteret dypere i brennevinet, jo sterkere varen er. Samtidig med egenvekten målte man også brennevinets temperatur. Ved hjelp av disse to tall og tabellen, fant man varens alkoholinnhold og kunne bestemme tollsatsen.
Nødvendig utstyr ellers var en sugehevert for overføring av varen til prøveglasset, en sylinder, 10-12 tommer høy og diameter 2 tommer.
Ved fortolling av vin, måtte først de forstyrrende elementer som sukker etc., skilles ut ved destillasjon av et visst kvantum, for eksempel en liter. Destillatet tilsatt den nødvendige mengde destillert vann (til sammen 1 liter), ble så målt som for brennevin bestemt.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».