Jeg tok hovedfag på frossenfiskens historie i Norge! Derfor har jeg samlet det jeg kunne finne av frossenfiskhistorie på Digitalt Museum i denne mappa.
VIsste du at det var under ...
Jeg tok hovedfag på frossenfiskens historie i Norge! Derfor har jeg samlet det jeg kunne finne av frossenfiskhistorie på Digitalt Museum i denne mappa.
VIsste du at det var under 2. verdenskrig at det industrielle gjennombruddet kom for fryseteknologi og filetproduksjon i Norge? På 1920-tallet startet de første forsøk på å bruke frysing som konserveringsmiddel. Problemet var bl.a. at kjøle- og fryseteknologi ikke var utbygd i hele kjeden fra produskjon til forbruker. Tilliten til den nye metoden var også lav: Forbrukerne ville ikke ha frossenfisk eller andre fryste produkter. Mye energi ble lagt i "propagandaarbeide" - bl.a demonstrasjon for husmødre.
Men andre verdenskrig altså - kort fortalt: Tyskland og Norge inngikk en handelsavtale i februar 1940. Godkjent av England etter nøytralitetsreglene... Tyskland trengte så mye fisk de kunne få tak i ettersom deres havgående trålflåte dels var rekvirert av marinen, og dels ikke kunne dra på fiskefeltene pga. krigen. Norsk fisk var løsningen. Og smart nok: I avtalen sto det bare et antall tusen tonn "fisk" - ikke om det var hel fisk eller filet. Tyskland ville ha filet. Hode, skinn og bein ble "lurt unna" fra det avtalte kvantum i handelsavtalen. Dermed fikk de dobbelt så mye fisk! Og da trengtes det fabrikker og fryseanlegg. Tyske fiskeriselskaper bygde fire store fabrikker i samarbeid med norske selskaper. Trondheim, Bodø, Melbu og Hammerfest. Etter krigen ble fabrikkene og utstyret beslaglagt av Staten som fiendegods. Fabrikken på Melbu ble drevet videre, mens mye av utstyret fra de andre anleggene ble fordelt på nye fabrikker i Finnmark. På 1950-tallet kom derfor det store gjennombruddet for frossenfisken med disse anleggene - og et nett av frysedisker rundt om i landets kolonialer. Etter hvert kom også fryseboksen inn i hjemmene slik at konserveringskjeden ble komplett.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».