Fokstugu Fjellstue

Den nær tusen år lange tradisjonen for å gi ly og husrom til vandrere lever videre på historiske Fokstugu i dag

Fokstugu Fjellstues historiske røtter er nært sammenvevd med pilegrimsvandringens begynnelse i Norge.  Det var kong Øystein Magnusson, som rundt 1120 iverksatte byggingen av sælehus, for å gi de første pilegrimene som var på vei til hellige Olavs grav i Nidaros, en sjanse til å komme levende over Dovrefjell. Overlevelse har siden da vært nøkkelordet for Fokstugus eksistens, akkurat som ansvaret for å ta imot og hjelpe ferdafolk og vandrere. Fjellstua var skysstasjon fram til 1930-tallet.

I dag er sauehold hovednæringen på Fokstugu. Med sin beliggenhet på 1000 m.o.h. midt i Dovres Nasjonalparker, er gården Norges høgstliggende helårs jordbruk. Eier Laurits Fokstugu, er den ellevte generasjon på gården, og han har sammen med sin kone Christiane, de senere årene igjen åpnet opp Fokstugus historiske Fjellstue for pilegrimer og vandrere på vei over Dovrefjell. Ornitologer som besøker det avgrensede Fokstumyra Naturreservat, samt gjester som søker stillhet på retreat, er også en del av Fokstugu Fjellstues voksende krets av stamgjester.   

Gjestene bor i Fjellstua fra 1880-tallet. Dette huset er bevart slik det opprinnelig var og innredet med møbler fra generasjoner av fjellstuedrift. Huset består av individuelt innredde soverom med høy kvalitet på sengene og med håndvask på rommet, delt dusj/wc, samt felles velutstyrt kjøkken, spisestue og romslig stue med peis.   

Fokstugu Fjellstues vigslede kapell Guds Huset, er åpent for alle hver dag. Hele sommeren holdes pilegrimsvandringens tradisjonelle tidebønner her, med prester som bor på stedet en uke i gangen og med liturgi fra Nidarosdomen.  

Dette overnattingsstedet er akkreditert og anbefalt av Nasjonalt pilegrimssenter. Det har møtt samme krav og holder samme standard som overnattingsstedene langs Camino de Santiago og Via Francigena.

Nett:http://www.fokstugu.no
E-post:post@fokstugu.no
Telefon:+47 612 41 497
Adresse:Fokstugu Fjellstue, 2660 Dombås
Pris:Losji kr. 410.- pr. pers. første natten, kr. 390.- pr. pers. påfølgende netter.
Åpent:02. Juni 2014 – 31. August 2014
Avstand:100 m fra leden
Merk:Betjent herberge. Sengesett inkl. håndklær kr. 230,- Vi tar ikke kredittkort.
Merk:I vårt velutstyrte kjøkken tilbereder gjestene sin egen mat. Vi har et enkelt sortiment av matvarer til salgs. Grupper kan få servert mat ved forhåndsbestilling.

Share to