Marmælen - en havvette

Marmælen er en noe ukjent skikkelse fra folketrua. Her får du høre hvem han var. En artig luring som spådde om vær og vind, gode fiskeplasser og kanskje rikdom attpåtil.

Marmælen

Marmælen var et ørlite spetakkel av en skapning som levde djupt nedi havet. Korsen han såg ut e ikke heilt sekkert. Mange har prøvd å tegn han sånn som de trur han ser ut, men at han va liten, det e i hvert fall sikkert.

Marmælen var også ettertrakta Han kunne sette seg fast i angelen når man var ute og fiska, og for den som var så heldig å få denne karen i båten, de fikk sikret både fiskelykke og kanskje også penger i pungen. Det va også viktig å behandle Marmælen på et skikkelig vis. Som det å varm han inni votten sin.

Som takk kunne Marmælen vise tell de fineste feskarklakkan der havet va nærmest uutømmelig førr fesk. Ei historie førtell om en feskar som blei vist en stein i fjæra kor han skulle grav under. Og her lå det en stor gullskatt å venta på han.

Men Marmælen kunne også varsle om det blei uvær og storm førr feskarn ute på havet. Da sa han ofte nåkka sånt som:

"Det larma i fjell og det bromlar i hav,

signe mannen som votten mæg gav."

Da va det berre å kom se heim trygt på land igjen før uværet braut laus,

Å du! Hvis du e ute å feska i båten og du får stor vase på feskesnøret dett, så kan det hend at det e Marmælen som har vært å tuilla litt med dæ.


Share to