Sitronkaka på Løp gård

Det ligger et historisk sus over Sitronkaka på Løp gård i Bodø, bakt etter ei gammel oppskrift som ble funnet på gården under restaureringa på 1990-tallet.

Sitronkaka på Løp gård

Har du smakt sitronkaka fra Løp gård? Den saftige, gyllengule sitronkaka med hvit glasur av melis og sitronsaft? Den er blitt bakt og servert her i mange herrens år, og gjør det fortsatt den dag i dag. Den bakes etter ei gammel oppskrift som blei funnet på gården under restaureringa på 1990-tallet. Hanna Krogh Hansen står det nederst på arket.

Hanna trivdes på kjøkkenet, ja begge søstrene, både Hanna og Arnolda var berømte for sine kokkekunster. Folk snakket om frøknene, de to enslige søstrene som bodde i det herskapelige gamle huset på Løp. De med sine litt fine vaner og levesett, og ikke minst gjestfrihet. De kom fra en fin familie, en familie som hadde stor sosial og økonomisk suksess gjennom flere generasjoner. «De berømte frøknan på Løp» og har satt sine spor langt utenfor Bodø og lokalbefolkningen her.

Sitronkaka ble servert ved mange anledninger, gjerne med både kaffe, Cognac og en god historie attåt. På slåttemarka til tjenestefolket, til musikantene ved hageselskaper, av og til i kabinettet, der bare de spesielt inviterte fikk sitte. Da ble sitronkaka servert på fin-serviset, og kaffen servert fra sølvkanne. Fint skulle det være når frøknan ba til selskap.

Men hvor kom denne sitronkaka fra? Kanskje kom oppskriften opprinnelig med de disse futene som regjerte Løp gård under Embetsmannstiden, lenge før Hanna og Arnoldas tid? Norge importerte sitroner allerede på 1700-tallet, og kanskje var det da fant de eksklusive fruktene veien opp til Nord Norge! Her ble de møysommelig skviset for sine deilige safter, og skrapet for det gule skallet, som ble puttet i stivpisket sukker og smør, blandet med mel, egg og bakepulver, før røra ble forvandlet til nydelig kake i den vedfyrte ovnen. Man kan tenke seg de herlige duftene som spredte seg til de mange stuer på Løp gård, fra kjøkkenet hvor tjenestejenta og kokka prøvesmakte den ferske baksten.

Minnene fra Hanna og Arnolda Krogh Hansen lever den dag i dag, på Løp gård som i dag er museum og kafe. Sitronkaka får du fremdeles her. Bakt etter den gamle oppskrifta, som en gang for lenge lenge siden ble skrevet ned på et gammelt papir fra ei skrivebok. Har du ikke smakt den enda? Da skal du ta turen innom til oss i sommer! Du er hjertelig velkommen!

Share to