• Bedehuset er bygget i 1904. I 90 år sto det på sin opprinnelige tomt nord for ”De fem dårlige jomfruer” og Karmøybroen. Plasseringen i forhold til terrengets helling og adkomstvei var omtrent som nå. Huset er i prinsippet tatt vare på slik det var da museet overtok det i 1982. Allerede kort etter oppførelsen fikk huset direkte inngang fra bislaget til kammerset bak salen. Kjøkkenet ble forbedret. Det fikk takvinduer i stedet for vinduet i gavlen. Det opprinnelige pannetaket ble erstattet med skifer. El. Anlegg har huset hatt siden 1920.

Utvendig har huset alltid vært hvitt. Innvendig var det kort etter oppførelsen umalt. Senere var veggene rosa, taket hvitt og dørene grå. Nåværende fargeskjema skriver seg fra emissær og maler Andreas Kallesteins oppussing i 1950. Enkelte ådrete dørblad står urestaurert fra hans tid. Både kulørene og bruk av lasér-teknikker er karakteristiske for smaken her i distriktet på dette tidspunktet. 

Etter 1960 fikk huset oljekamin, nytt, større bislag med tørrklosett i stedet for tidligere uthus, og  platelagt gulv med belegg til erstatning for det tidligere malte tregulvet. Bislaget, ovner og skorsteinssystem ble restaurert etter flyttingen til Dokken og har i dag opprinnelig utforming.
    Photo: Glette, Cathrine / Haugalandmuseene

Bedehus

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to