• Båthuset i Sørlistøa er en bordkledd bindingsverkskonstruksjon som er 24,40 meter lang og 8,12 meter bred.  Grunnflata er med andre ord på 198,1 kvadratmeter.  Rafthøyden er 3,3 meter.  Toppsvillene består av to 6" X 7" bjelker som er lagt oppå hverandre, og som er skjøtt ved hjelp av såkalte franske låser.  Botnsvillene er skjult under et sekundært golv, men det er nærliggende å anta at de er lagd på samme måte.  De vertikale elementene i bærekonstruksjonen, stenderne, er bjelker av dimensjonen 5"X 6".  Utvendig er bygningen kledd med 1"låvepanel, der bordene har svært vekslende bredder.  Utvendig er kledningen innsatt med en mørkebrun tjærebeis.  På toppsvillene, på tvers av husets lengderetning, er det lagt noenlunde runde tømmerstokker forholdsvis tett.  Disse bærer golvet i et loft.  Bygningen har sperretak som er tekket med bølgeblikk på spikerslag.  Slik bygningen står i dag har den en cirka 4,7 meter bred og 3,2 meter høy port i den nordvestre gavlenden.  Her ble de båtene Glomma fellesfløtingsforening brukte på Osensjøen trillet inn på en skinnegang som gikk i en kurve mellom båthuset og stranda litt lengre nord. Båthuset var vinteropplagssted for disse farkostene.  Ved siden av den store porten er det ei litt mindre dør, som muligens kan være sekundær.  Det finnes også ei enkeltbladet dør på sørøstre langvegg, mot ved- og lensehuset, som står parallelt med båthuset med en innbyrdes avstand på 3,5 meter.  Verken den sørvestre langveggen eller den sørøstre gavlveggen har dører, men innskjøtinger i bordkledningen på sistnevnte vegg kan tyde på at den også har hatt en port, seinere ei mindre enkel dør.  Det er imidlertid ingen åpenbar passasje som forbinder bygningen med omgivelsene derfra.  Framfor den sørøstre gavlen er det snarere gravd ei åpen grøft, som antakelig skulle lede vekk noe av vannet som samlet seg opp fra skjæringa og takdryppet på sørvestre langside.  Den nordvestre gavlen har ei dør også i loftsetasjen.  Over denne døra stikker det fram en stålbjelke, som antakelig må ha blitt brukt til å heise tunge objekter inn i denne delen av bygningen.  I den sørøstre gavlen er det et loftsvindu, som i nyere tid er forblendet fra innsida.

Båthuset har opprinnelig bestått av to store rom, ett på bakkeplan og et loft.  Rommet som befant seg på bakkeplan hadde jordgolv med den nevnte skinnegangen, som gjorde det mulig på skyve tunge båter inn i bygningen i stedet for å måtte løfte dem.  Da Sørlistøa i andre halvdel av 1980-åra ble forvandlet fra et aktivt fløtingssenter til et museum med den samme virksomheten som tema, ble et areal på snaut 130 kvadratmeter i den sørøstre enden av båthuset omdisponert til utstillingslokale.  I underetasjen ble det lagt golv, cirka en halv meter over det opprinnelige jordgolvet.  Golvet er lagd av høvlete furubord i dimensjonen 12 X 3,3 centimeter.  Ettersom inngangen til utstillingen skjer via den nevnte døra på sørøstre langvegg, er det lagd et skråplan fra terskelen her 2,6 meter innover i rommet, for å gjøre utstillingen tilgjengelig for besøkende som beveger seg i rulletstol eller med rullator.  Utstillingsrommet har også fått 2,2 meter høye veggskjermer av uhøvlet furu (17 X 1,8 centimeter).  På disse er det montert tekster, fotografier og gjenstander som forteller om fløtinga på Osensjøen, bruken av slepebåten Trysilknut og om fløtingsaktiviteten langs vassdragene som førte tømmeret inn i og ut fra denne innsjøen.  Rommet inneholder også et par flotte modeller.  Den ene viser arbeidet på en nåledam i et av sidevassdragene, den andre viser hvordan tømmeret ble buksert over sjøen før slepebåtens tid, ved hjelp av spillflåter.  Begge modellene er lagd av den dyktige lokale treskjæreren Ragnar Nysæther.  Det største enkeltobjektet i utstillingen er varpebåten «Fløtarlars», som står på ei av vognene som ble brukt når slike farkoster ble trillet inn og ut av båthuset, i en åpning i golvet som er 1,74 meter bred og 5,65 meter lang.  Skjermveggene mot den nordvestre delen av båthuset, som fortsatt tjener som lagerrom, er hengslet mot langveggene, og kan åpnes på begge sider av varpebåten.  Loftsetasjen er ikke tilgjengelig for funksjonshemmete.  Her er det lagd ei trapp med et repos, like ved inngangsdøra til utstillingsrommet på nordøstre langvegg.  Utstillingen på loftet er organisert rundt en 2,3 meter bred midtgang med lakkert furugolv.  Veggene er kledd med uhøvlete granbord.  Sørøst for trappeoppgangen handler utstillingen om skogbruket, som leverte tømmer til fløtinga, som er presentert i etasjen under.  Utstillingen, med gjenstander og modeller (som også her er skåret av Ragnar Nysæther), er montert på lave, blåmalte benker av sponplater.  Tekstene er montert på pleksiglassplater, og fotografiene er beskyttet bak slike plater.  I den nordvestre halvdelen av båthusloftet handler utstillingen seg om fisket i Osensjøen.  Her er utstillingselementene montert på grønne MDF-plater.
    Photo: Knut-Arild Nordli / Anno Norsk skogmuseum

Båthus

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to