• Mariakirken, Bergen

Mariakirken i Bergen er en langkirke med basilikaform. Det vil si at kirkerommet er treskipet og med opphøyd midtrom. Kraftige firkantete pilarer bærer hvelvene og markerer overgangen mellom midtskip og sideskip. Koret er lavere og smalere enn kirkeskipet. Kirken har to tårn som reiser seg over vestre ende av sideskipene. Kirken er bygd i klassisistisk romansk stil i første halvdel av 1100-tallet, men har også senere påbygninger i gotisk stil.

Skipets rundbuete sørportal er den rikest dekorerte romanske inngangsportalen i Norge, med tre søyler i ulik form på hver side. Den barokke prekestolen fra 1676 er også rikt dekorert og unik i Norge. Figurene i sidefeltene er allegoriske kvinneskikkelser som forestiller dydene. Underdelen av prekestolen er en sørlig himmelglobus med seks av dyrekretsens stjernetegn. Den andre halvdelen av himmelhvelvingen og resten av stjernetegnene er malt i prekestolhimlingen.

Det storslåtte alterskapet er antagelig laget i Lübeck på slutten av 1400-tallet. Både midtpartiet og fløydørene har trefigurer under baldakiner, og på fotstykket er det utskjæringer av akantusløv. Det store midtfeltet viser Maria med barnet i strålekrans. Hun er omgitt av tilbedende engler og har halvmånen under føttene, slik det er beskrevet i Johannes åpenbaring. Til venstre står St. Olav med krone, og St. Antonius med T-kors. Til høyre står Sta. Katharina med krone, sverd og hjul, og Sta. Dorothea med rosenkrans, kurv og stav. Figurene på sidefløyene er de tolv apostlene. Når skapet er lukket ser man fire motiver på utsiden av dørene: Jesu fødsel, Kongenes tilbedelse, Frembæringen i tempelet, og Gregorsmessen, som beskriver pave Gregors syn: Jesus stående på alteret under nattverden, mens blodet fra sårmerkene strømmer ned i alterkalken.

Kilder:
Ekroll, Øystein og Morten Stige: Kirker i Norge 1, Oslo 2000
Lidén, Hans-Emil og Ellen Marie Magerøy: Norges Kirker, Bergen I, Oslo 1980
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Mariakirken, Bergen

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to