• Nonneseter klosterkapell

Nonneseter kloster kan ha blitt bygd rundt 1150 og er viet til Jomfru Maria.  I dag er det bare kirkens tårnfot og det søndre korkapellet, bygd i siste halvdel av 1200-tallet, som står igjen av anlegget. Resten av kirken ble revet i 1705, men utgravinger på 1890-tallet avdekket den revne kirkens hovedtrekk. Kirkebygningen lå østenfor tårnet. På nordsiden av kirken lå kirkegården, mens klosteranlegget antagelig lå på sørsiden.

Fortidsminneforeningen kjøpte tårnfoten og kapellet i 1892, etter at bygningene var utsatt for brann i 1891. I dag er tårnfoten minnehall for krigsofre.

Tårnfoten har kvadratisk grunnplan og pyramidetak. Rommet har krysshvelv som ender i tredelte tynne søyler i hjørnene. Mot vest er det en inngangsportal i kleberstein og mot øst en gjenmurt portal som har ført inn til kirkerommet. Kapellet har en gjenmurt døråpning som har ført inn til det tidligere koret, og i østveggen er det et vindu med trekløverformet bue. Inngangen fra vest er ikke opprinnelig. Himlingen har kryssribbehvelv, som hviler på kjegleformete konsoller.

Kilder:
Ekroll, Øystein: Med kleber og kalk. Norsk steinbygging i mellomalderen, Oslo 1997
Rasmussen, Alf Henry: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon, Kirkenær 1993
www.fortidsminneforeningen.no
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Nonneseter klosterkapell

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to