• Grefsen kirke, som ble innviet i 1940, er en markant langkirke med vesttårn, oppført i utvendig slemmet og innvendig pusset tegl etter tegninger av kommunearkitekt Georg Greve. Hovedformen har mye til felles med en tradisjonell norsk, romansk bygdekirke, men Grefsen kirke er gjennomført rettlinjet både i arkitektur og dekor, uten den romanske stilens rundbueformer. Detaljeringen er enkel og funksjonalistisk.

Kirkerommet er forholdsvis godt bevart fra byggetiden, men med en del endringer i korpartiet ved arkitekt Rolf Tønsager fra 1967-68. Da ble blant annet prekestol og alter skiftet ut, og det midlertidige teppet på korets fondvegg ble erstattet med glassmalerier i dalleglass i betong, laget av Oddmund Kristiansen. Glassmaleriene består av syv høye, vertikale vindusspalter med abstrakt mønster. Fra inngangen i våpenhuset fører syv trappetrinn opp til kirkerommet, og det er også syv trappetrinn fra kirkeskipet til koret.

De stjerneformete rutene i glassveggen bakerst i skipet, som skiller våpenhuset fra kirkerommet, har scener fra Det gamle testamente, tegnet av Bernhard Greve. I våpenhuset henger to like tepper med fem stiliserte kristne symboler. Teppene er laget av Grefsen kirkes kulturverksted i 1990.

Kilder:
Grefsen kirke 1940-1990. Grefsen menighet, Oslo 1990
NIKUs kirkeregister
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Grefsen kirke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to