• Deesis med martyrene Theodor og Demetrios

I den ortodokse kirkekunsten er Deesis et viktig motiv. Ordet er gresk og betyr forbønn. Ikonografien kjennetegnes ved at Guds mor og Johannes døperen står på hver side av Kristus i forbønn for menneskeheten. I dette greske ikonet finner vi en spesiell variant av det tradisjonelle Deesis-motivet, ettersom Kristus er fremstilt som konge og yppersteprest sittende på sin tronstol på samme måte som på det foregående ikonet.

I bildets nederste halvdel er de to soldatmartyrene Theodor Stratilates og Demetrios fra Thessaloniki avbildet ridende på hver sin hest. St. Theodor (til venstre) bekjemper en drage mens St. Demetrios underlegger seg en fiende. St. Demetrios er en høyt æret helgen i den ortodokse kirken og bærer tittelen «stormartyr». Det er usikkert hvor og når han var født, men han skal ha vært en høytstående romersk embedsmann. Han led martyrdøden i Thessaloniki under keiser Maximian på begynnelsen av 300-tallet og ble tidlig regnet som byens særskilte skytshelgen. Over helgengraven ble det på 400-tallet reist en storslått basilika som fremdeles er bevart, om enn i sterkt ombygd og restaurert tilstand.

Det er tradisjon å fremstille St. Demetrios på en rød hest for å skille ham fra St. Georg, som nesten alltid rir på en hvit hest. Det foreligger flere ulike tolkninger av den beseirede personen. Et forslag er den bulgarske hærføreren Johannes Skyloyannes som i 1207 beleiret Thessaloniki med sin hær. Byen skal ha blitt reddet gjennom forbønnene fra St. Demetrios. Martyrens festdag feires 26. oktober.

Ikonet er fra 1800-tallet og ble kjøpt av Ødegaard i Konstantinopel (Istanbul) i 1927.


Skrevet av Caroline Serck-Hanssen
    Photo: Ringerikes museum

Deesis med martyrene Theodor og Demetrios [Ikon]

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to