• Aasheim, Tryggve (1893 - 1975)
    (Navngivelse-Ikkekommersiell-Ingen bearbeidelse (CC BY-NC-ND))

Aasheim, Tryggve (1893 - 1975)

52 objects

Ski

Neverkont

Sag

Tobakksdåse

Stol

Tobakkseske med utstyr

Kaffekvern

Bryne

Ljørdalsbryne av Trysil-sandstein eller Dala-sandstein. Steinen er tatt på svensk side.
Fargen er: grå, rød, gul.

Trygve Aasheim (1893-1975) fra Trysil vader over elva Østre Grøna, antakelig for å vise hvordan fløterne krysset slike vassdrag på steder der det ikke fantes bruer. Da dette fotografiet ble tatt sto Aasheim, som på dette tidspunktet antakelig var omkring 70 år gammel, med vann til knærne i elveløpet. Aasheim støttet seg til en drøyt to meter lang, rettvokst stav, som han støtte mot elvebotnen framfor seg, sannsynligvis for å kunne gjenvinne balansen dersom han skulle skli neste gang han flyttet føttene på glatte og i noen tilfeller løse steiner. Den erfarne skogskaren var kledd i langbukser, og hadde ei vindjakke på overkroppen og et skjerf omkring halsen. På hodet hadde han en hatt. Trygve Aasheim var født og oppvokst i Gardåsen i Trysil. Som ungdom begynte han, som så mange andre Trysil-gutter, som skogsarbeider. Et skadd kne gjorde det vanskelig for ham å fortsette i dette yrket. I en alder av 32 år startet han med lastebiltransport, og sammen med kompanjongen Per P. Galaasen påtok han seg varetransport, snøbrøyting og persontransport. Selskapet gikk fra 1952 inn i Trysil Bilruter A/S. Som nygift kjøpte Trygve Aasheim og kona småbruket Åsheim i Langtjernåsen, men etter å ha bodd der i ni år flyttet de til Nordbygarden i Innbygda. Aasheim var ellers en ivrig skytter og mannskorsanger, samt en engasjert kontaktperson for Norsk Skogbruksmuseum i heimbygda. Det er i denne siste rollen han er fotografert her.

Trygve Aasheim (1893-1975) fra Trysil vader over elva Østre Grøna, antakelig for å vise hvordan fløterne krysset slike vassdrag på steder der det ikke fantes bruer. Da dette fotografiet ble tatt sto Aasheim, som på dette tidspunktet antakelig var omkring 70 år gammel, med vann til knærne i elveløpet. Aasheim støttet seg til en drøyt to meter lang, rettvokst stav, som han støtte mot elvebotnen framfor seg, sannsynligvis for å kunne gjenvinne balansen dersom han skulle skli neste gang han flyttet føttene på glatte og i noen tilfeller løse steiner. Den erfarne skogskaren var kledd i langbukser, og hadde ei vindjakke på overkroppen og et skjerf omkring halsen. På hodet hadde han en hatt. Trygve Aasheim var født og oppvokst i Gardåsen i Trysil. Som ungdom begynte han, som så mange andre Trysil-gutter, som skogsarbeider. Et skadd kne gjorde det vanskelig for ham å fortsette i dette yrket. I en alder av 32 år startet han med lastebiltransport, og sammen med kompanjongen Per P. Galaasen påtok han seg varetransport, snøbrøyting og persontransport. Selskapet gikk fra 1952 inn i Trysil Bilruter A/S. Som nygift kjøpte Trygve Aasheim og kona småbruket Åsheim i Langtjernåsen, men etter å ha bodd der i ni år flyttet de til Nordbygarden i Innbygda. Aasheim var ellers en ivrig skytter, elgjeger og mannskorsanger, samt en engasjert kontaktperson for Norsk Skogbruksmuseum i heimbygda. Det er i denne siste rollen han er fotografert her.

Kulkopp

Materialet er bjørk. Koppen er kjøpt av Aasheims kone ca. 1920 på auksjon. O B står antagelig for Ole Bjørns (Landsjøåsen). Brukt til å røre ut munkrøre i.

Jerngryte

Øks

Parafinlampe

Parafinlampe

Kopp

Den hører til utstyret i koia fra Kvanstranddammen som står på Prestøya.
Koppen er laget av seljerot. Hanken har to fliker.

Øks

Øksa har rett skaft av ubehandlet bjørk.
Den er brukt i skogen av giveren.
Øksa tilhører utstyret i koia fra Kvanstranddammen som står på Prestøya.

Knestøvler

Lensekneppe

Lensekneppe

Share to