Norgesglasset bestående av tre deler; en sylinderformet beholder i klart glass med et flatt sirkulært glasslokk. Lokket festes til beholderen ved hjelp av en skruring i aluminium. ...
Norgesglasset bestående av tre deler; en sylinderformet beholder i klart glass med et flatt sirkulært glasslokk. Lokket festes til beholderen ved hjelp av en skruring i aluminium. Mellom glasslokket og beholderen skal det ligge en gummipakning (rødt «syltetøystrikk»). Dette gummistrikket mangler på denne gjenstanden.
About the object
aboutNorgesglasset bestående av tre deler; en sylinderformet beholder i klart glass med et flatt sirkulært glasslokk. Lokket festes til beholderen ved hjelp av en skruring i aluminium. Mellom glasslokket og beholderen skal det ligge en gummipakning (rødt «syltetøystrikk»). Dette gummistrikket mangler på denne gjenstanden.
Hermetisering av mat.
Det som skulle hermetiseres ble oppvarmet slik at bakterier og sopp døde. Norgesglassene ble sterilisert (kokt eller varmet opp i stekeovn). Det varme innholdet ble fylt i de steriliserte glassene og strikk og glasslokk ble lagt på. Glassene ble så satt i et kar (kasserolle) med kokende vann. Gjennom oppvarming fordampet væske fra beholderen gjennom lokket (som på dette tidspunktet bare ligger løst på). Ved påfølgende avkjøling ble det dannet et undertrykk inne i beholderen, slik at lokket sugde seg fast til glassbeholderen. Skrulokket ble så skrudd fast. Maten kunne oppbevares i lang tid ved hjelp av en slik konservering. I og med at de var i klart glass måtte de oppbevares mørkt.
Norgesglassene ble brukt i husholdningen, til konservering av matvarer, særlig frukt og syltetøy. Glasset revolusjonerte lagring av mat i Norge og ble produsert fra tidlig på 1900-tallet og fram til 1978. Glassene finnes i ulike størrelser.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».