• I sine bestrebelser på å uskadeliggjøre Tirpitz spesialutviklet britene denne bomben – som også kan kalles en flysluppet mine. Selve bomben veide ikke mer enn ca 250 kg og selve ladningen utgjorde ca 50 kg høyeksplosivt sprengstoff (Torpex). 

Det spesielle med denne bomben var at den var konstruert med sikte på å kunne synke til ca 17 meter – for så å stige til rett under overflaten. Hvis den traff noe ville den eksplodere – hvis ikke ville den igjen synke til 17 meter for så å stige opp igjen, ca 10 meter fra siste vendepunkt. 

Dette var mulig på grunn av et avansert system der trykkluft ble sluppet ut fra en beholder i nesepartiet til et kammer i akterpartiet. Bomben kunne gjøre opp til 100 slike runder. Farten på hver runde kunne stilles til mellom 1 og 3 minutter, slik at bomben faktisk kunne lete seg frem etter et mål i mellom 1,5 og 5 timer. 

Hvis den innen denne tiden ikke hadde truffet noe mål, ville den legge seg på bunnen og destruere seg selv. Hvis den på vei mot vannet skulle truffet Tirpitz direkte ville den selvsagt også eksplodere, og det samme var tilfellet hvis den traff land. 

Bomben ble utviklet sommeren/høsten 1944. Tilnavnet Johnny Walker var trolig ment som en heder til den kjente marineoffiseren Captain Frederic John Walker. (Han er den britiske marineoffiseren som stod bak senkingen av flest tyske undervannsbåter, og han gikk bort 2. juli 1944.)
    Photo: Forsvarets museer

Johnny Walker bombe

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to